Публикация

Ръководството на УМБАЛ-Пловдив застава зад исканията на персонала


Ръководството на пловдивската Университетска болница „Свети Георги” застава зад исканията на персонала си за редовно изплащане на месечните възнаграждения. То е солидарно с изразената позиция на протеста вчера за незабавно получаване на заработката по клинични пътеки за март и април.

В декларация от лечебното заведение посочват: „Медицинският персонал е най-големият капитал на болницата, а пациентът винаги ще стои в центъра на неговото  внимание.

Дългове се плащат, нова апаратура се купува, но всеотдаен и квалифициран медицински персонал не може да се намери”.

Според ръководството на „Свети Георги”, ако забавянето на заплатите в следствие на неизплатените приходи по клиничните пътеки продължи, това ще доведе до демотивиране на персонала и разстройване на работния процес на най-голямата болница в Южна България.

В декларацията се посочва още, че предприетите мерки за преструктуриране и оптимизиране на работата чрез съкращаване на дублиращи административни звена няма да засегнат нито един квалифициран лекар и медицинска сестра.

От УМБАЛ-Пловдив съобщават, че от девет месеца лечебното заведение отчита положителен финансов резултат. Общо печалбата на болницата от август 2009 г. досега е в размер на 2,5 млн. лева. 

Към момента болницата има да получава финансиране от НЗОК и МЗ за 7 855 000 лева.

„Независимо от липсата на тези средства, дружеството успя да изплати цялата заработка за март и 1/3 от възнагражденията на персонала за април”, се казва още в декларацията.

Коментари