Публикация

Парламентът отхвърли криминализирането на контрабандните лекарства

В момента това е само административно нарушение


 63-ма депутати подкрепиха Законопроекта за криминализиране на контрабандата на лекарства, внесен от БСП. 39 от народните представители гласуваха с "против", 53-ма се въздържаха. Промените предлагаха да се създаде нов квалифициран състав за контрабанда на лекарствени продукти в хуманната медицина в големи размери. Левицата припомни, че в момента това е само административно нарушение.

 

Да се криминализира производството, вносът, износът,

съхраняването, търговията на едро или дребно с лекарствените продукти в хуманната медицина, когато тези дейности се извършват в нарушение на закона, предлагаха промените, внесени от "БСП за България", предаде БТА. Предвидената  санкция беше до 6 години лишаване на свобода.

 

Георги Йорданов, представител на вносителя, апелира за подкрепа на законопроекта и посочи пореден случай на нелегално изнесени лекарства от България. Той отбеляза, че вчера 28 000 опаковки нелегално изнесени от България лекарства за онкоболни са открити в Истанбул.

Това не е обикновена търговия, а става въпрос за живота на българския народ,

подчерта народният представител от левицата.

 

Христиан Митев от Патриотите коментира, че зад този законопроект се крие действително благородна идея, но формата не е особено подходяща. Според него не е нужно създаването на нов престъпен състав, защото вече има такъв в НК.
От ГЕРБ уточниха, че кражбата на лекарства се наказва по други параграфи. 
„С този текст при всяка продажба на лекарства без рецепта, ще вкарвате аптекарите до шест години в затвора“, коментира Димитър Лазаров.

Коментари