Публикация

Страдащите от ниско кръвно могат да ходят на плаж, но трябва да следват определени правила

Със спазването на няколко лесни правила, кръвообращението може да се поддържа стабилно и на плажа - казва кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас, д-р Ваня Господинова


За много хора, страдащи от ниско кръвно налягане (артериална хипотония), проблемите с кръвообращението значително се увеличават през лятото. От топлината кръвоносните съдове се разширяват, а това води до допълнително спадане на кръвното налягане.

 

Всъщност, за всички, които са чувствителни към горещините е препоръчителна зимната почивка. Това не означава, че страдащите от хипотония трябва да се отказват напълно от слънчевите бани. Необходимо е да се вземат елементарни предпазни мерки.

 

Със спазването на няколко лесни правила, кръвообращението може да се поддържа стабилно и на плажа - казва кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас, д-р Ваня Господинова.

 

Първо, подгответе в чантата си комплект за първа помощ - не забравяйте да вземете лекарствата, които ползвате и които Ви помагат при пристъпи и кризи на ниско кръвно налягане.

За хипотониците е задължително да са под сянката на плажния чадър. Излагането на слънце в продължение на часове ще намали кръвообращението. Не забравяйте да пиете достатъчно течности, тъй като когато сте на плажа тялото отделя голямо количество вода. Поради тази причина е необходимо да попълвате изчерпаните с потта запаси от соли.

 

Ако сте избрали почивка или екскурзия в чужбина, препоръчително е първо да се аклиматизирате.

По време на обиколка в музей или разглеждане на забележителности, не стойте неподвижно на едно място за дълго време - разхождайте се бавно, разтъпквайте краката си. По този начин кръвта в тях се раздвижва и дава тласък на цялото кръвообръщение.

 

Имайте също предвид, че голямото количество храна с високо съдържание на мазнини задържа кръвта в коремната кухина за дълго време. Затова, нека храната да е по-лека, на малки порции през целия ден.

 

Ако пътувате със самолет, следва да вземете под внимание факта, че въздухът е рядък и сух, с влажност едва 3-10% и по показатели се доближава до този на пустиня, която се намира на надморска височина от 3000 метра. Намалената доставка на кислород по време на полет, заедно с дехидратация на тялото и липса на движение, може да доведе до понижаване на кръвното налягане.

За да избегнете това, приемайте течности, дори и да не изпитвате жажда. Минералната вода или соковете са най-подходящи. Избягвайте алкохола и кафето, защото те допълнително дехидратират. Еластичните чорапи предотвратяват евентуални проблеми с кръвообращението и образуването на тромбози.

 

Високите температури през нощта също оказват влияние. Те могат допълнително да засилят проблемите, свързани с понижаването на кръвното налягане и събуждането сутрин с чувство на умора. Не се изправяйте рязко след ставане от леглото. Останете за кратко в седнало положение и внимателно се раздвижете.

 

Ако по време на лятната си почивка сте решили да наваксате липсата на физическа активност през годината, не забравяйте, че натоварването трябва да става разумно и постепенно.

Спортове като плуване, както и бързо ходене по брега на морето, сутрин или вечер, са идеални - напомня кардиологът.

Коментари