Публикация

Страдащите от ниско кръвно могат да ходят на плаж, но трябва да следват определени правила

Страдащите от ниско кръвно могат да ходят на плаж, но трябва да следват определени правила

Със спазването на няколко лесни правила, кръвообращението може да се поддържа стабилно и на плажа - казва кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас, д-р Ваня Господинова


За много хора, страдащи от ниско кръвно налягане (артериална хипотония), проблемите с кръвообращението значително се увеличават през лятото. От топлината кръвоносните съдове се разширяват, а това води до допълнително спадане на кръвното налягане.

 

Всъщност, за всички, които са чувствителни към горещините е препоръчителна зимната почивка. Това не означава, че страдащите от хипотония трябва да се отказват напълно от слънчевите бани. Необходимо е да се вземат елементарни предпазни мерки.

 

Със спазването на няколко лесни правила, кръвообращението може да се поддържа стабилно и на плажа - казва кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас, д-р Ваня Господинова.

 

Първо, подгответе в чантата си комплект за първа помощ - не забравяйте да вземете лекарствата, които ползвате и които Ви помагат при пристъпи и кризи на ниско кръвно налягане.

За хипотониците е задължително да са под сянката на плажния чадър. Излагането на слънце в продължение на часове ще намали кръвообращението. Не забравяйте да пиете достатъчно течности, тъй като когато сте на плажа тялото отделя голямо количество вода. Поради тази причина е необходимо да попълвате изчерпаните с потта запаси от соли.

 

Ако сте избрали почивка или екскурзия в чужбина, препоръчително е първо да се аклиматизирате.

По време на обиколка в музей или разглеждане на забележителности, не стойте неподвижно на едно място за дълго време - разхождайте се бавно, разтъпквайте краката си. По този начин кръвта в тях се раздвижва и дава тласък на цялото кръвообръщение.

 

Имайте също предвид, че голямото количество храна с високо съдържание на мазнини задържа кръвта в коремната кухина за дълго време. Затова, нека храната да е по-лека, на малки порции през целия ден.

 

Ако пътувате със самолет, следва да вземете под внимание факта, че въздухът е рядък и сух, с влажност едва 3-10% и по показатели се доближава до този на пустиня, която се намира на надморска височина от 3000 метра. Намалената доставка на кислород по време на полет, заедно с дехидратация на тялото и липса на движение, може да доведе до понижаване на кръвното налягане.

За да избегнете това, приемайте течности, дори и да не изпитвате жажда. Минералната вода или соковете са най-подходящи. Избягвайте алкохола и кафето, защото те допълнително дехидратират. Еластичните чорапи предотвратяват евентуални проблеми с кръвообращението и образуването на тромбози.

 

Високите температури през нощта също оказват влияние. Те могат допълнително да засилят проблемите, свързани с понижаването на кръвното налягане и събуждането сутрин с чувство на умора. Не се изправяйте рязко след ставане от леглото. Останете за кратко в седнало положение и внимателно се раздвижете.

 

Ако по време на лятната си почивка сте решили да наваксате липсата на физическа активност през годината, не забравяйте, че натоварването трябва да става разумно и постепенно.

Спортове като плуване, както и бързо ходене по брега на морето, сутрин или вечер, са идеални - напомня кардиологът.

Коментари