Публикация

Обновена е част от Клиниката по детска хирургия в болница „Св. Георги”


Интензивният сектор на Клиниката по детска хирургия към пловдивската Университетска болница е изцяло обновен.

Това съобщи доц. д-р Пенка Стефанова, ръководител на клиниката.
 
Четирите ремонтирани помещения в звеното вече са с подови и стенни покрития, с антибактериална и антистатична защита. На санитарните възли към всяка от стаите също е направена цялостна реконструкция, обясни доц. Стефанова.

Средствата за обновяването – 23 хил. лева, са получени по проект, който клиниката е представила пред фондация „Подадена ръка”. От фондацията пък са се погрижили за проекта да научат холандски дарители.

Самият ремонт продължи само една седмица и не е пречил на работата ни, потвърдиха лекарите.

Междувременно към дарението на фондацията са се присъединили 20 американски пилоти на бойни самолети, които участват в съвместна българо-американска летателна тренировка „Sentry Gold 2010” от 15 май до 4 юни в района на летище Граф Игнатиево, каза доц. Стефанова.

По своя инициатива и с лични средства авиаторите са закупили портативен пулсоксиметър – прецизен апарат за измерване на кислородното насищане при деца и новородени, подходящ и за работа на мобилни групи за спешна помощ.

По случай Международния ден на детето – 1 юни, Клиниката по детска хирургия  получи и кувьоз, предоставен от трите клуба на „Ротари” в града – „Пловдив”, „Пловдив - Филипопол” и „Пловдив – Пълдин”.

Клиниката разполага с 30 легла, 8 от тях в интензивния сектор, като в последните  години в нея са оперирани близо 12 хил. деца. Над 700 от тях са били под 1 месец, на възраст до една година – 2200, а под три години – 2700, посочи доц. Стефанова.

Клиниката е единственият център в България, в който се извършва хирургия на новородени деца. Оперират се вродени и съдови аномалии, всички форми на хипоспадия и еписпадия, на предната коремна стена и коремни органи, ехинококоза във всичките й форми. Звеното работи и като спешна детска хирургия и травматология.

Освен внедрените нови технологии от Европа и САЩ, клиниката е разработила и собствени оригинални методи на лечение, подчерта нейният ръководител.

Коментари