Публикация

5 ползи от куркумата по време на менопауза

Учени установиха, че употребата на куркума в периода на менопаузата е изключително важна


Куркумата има изключително позитивно действие за жените по време на менопаузата. Полезната подправка не само отстранява неприятните симптоми на сериозните хормонални промени в организма, но и подобрява настроението и самочувствиет.

1. Действа като естествен антикоагулант

Когато става въпрос за менопауза и постменопауза няма как да не споменем едно от много полезните свойства на куркумата – тя подобрява състоянието на сърдечносъдовата система. Отдавна е известно, че в този преломен за жените период сърцето започва да работи по-зле, а кръвта се съсирва по-бързо. Разбира се на пазара се предлага много медикаменти, които помагат за разреждане на кръвта и преодоляване на сърдечносъдовите проблеми, но те понякога имат неприятни странични ефект. Затова специалистите препоръчват куркумата. Тя винаги помага, без да носи каквито и да било рискове за здравето.

2. Съдържа фитоестрогени

Фитоестрогените са изключително полезни растителни съединения. Тяхното основно свойство е да повишават активността на естрогена. А куркумата съдържа огромно количество незаменими фитоестрогени, които най-често жените си набавят чрез синтетични препарати.

Куркумата помага да се преодолее депресията по време на менопаузата

3. Намалява болката и дискомфорта

Менопаузата често е съпроводена с неприятни усещания и възпалителни процеси. Много жени страдат от главоболие и болки в мускулите и ставите, както и от цялостен дискомфорт. За щастие куркумата притежава невероятната способност да отстранява болките без никакви рискове за организма.

4. Помага да се преодолее депресията

Дори винаги да сте били оптимисти, не сте застраховани, че в менопаузата няма да ви сполетят резки спадове в настроението и депресивни състояния. Тези симптоми може да се преодолеят с куркума, която ще подобри и самочувствието ви. Подправката може да се справи с проблемите в съня, стреса, горещите вълни, усещането за безпомощност.

5. Понижава риска от рак на гърдата

Куркумата съдържа много антиоксиданти, затова се препоръчва на жени в менопауза. Именно в този период е повишен рискът от появата на злокачествени заболявания. Ароматната подправка действително притежава свойството да намалява ръста на раковите клетки.

Храна срещу рак

 

Може да се добавя към храни или да се консумира, разтворена в кисело мляко. Простата рецепта е - лъжичка куркума, лъжичка мед и кисело мляко около чаена чаша.

Коментари