Публикация

Гласувайте за отмяна на лятното часово време

Въпросникът е изготвен на всички езици на общността, а допитването  ще продължи до 16 август 2018г.


Европейската комесия реши да попита гражданите на ЕС - да сменяме ли часовото време всяка пролет, или не. 

Гласувайте: Да се отмени ли лятното часово време?

В Германия лятното часово време (в сегашната му форма) е въведено през 1980 година с цел да се пести енергия

 Другаде в Европа въвеждат лятното време още през Първата и Втората световна война или пък по време на петролната криза през 1970-те години.

В България лятното часово време се въвежда за първи път през 1979 година 

От 1996 година насам всички страни в ЕС местят стрелките на часовника: в последната неделя на март с един час напред и с един час назад в последната неделя на октомври.

Ползата от т.нар. смяна на времето обаче е много оспорвана. Според данни на Федералната служба за околната среда, благодарение на лятното часово време германците наистина ползват по-малко електричество за осветление през летните месеци. Затова пък през пролетта и есента им се налага да отопляват жилищата си по-дълго време. Отделно от това има и чисто медицински аргументи срещу смяната на времето: експерти твърдят, че местенето на стрелките създава проблеми на много хора, тъй като предзвиква между другото смущения в съня и липса на апетит. Една от най-големите застрахователни компании на Германия - DAK изнася данни, които сочат, че в първите три дни след преминаването към лятно време в германските болници попадат средно по 40 души на ден с подозрение за инфаркт. 

Изследователи от стокхолмския институт Каролинска установили, че преминаването към лятно часово време повишава броя на инфарктите, докато след есенното връщане на стрелките този риск слабо се понижава. 
Шветските учени анализирали данните от регистъра за инфарктите между 1987 и 2006 год. и установили,  че седмица след пролетното преместванене на стрелките броят на инфарктите нараства с 5%. През есента пък инфарктите намаляват с 5%, но само в понеделника след връщането на астрономическото време. 

Според учените обяснението е в нарушаването на биологичния ритъм, което е стрес за организма. Допълнително натоварване представлява и пренастройката на обичайните ангажименти към промяната на времето. 

По данни на Световната здравна организация, 45 процента от европейците страдат от безсъние, като сред най-честите причини се посочва именно смяната на времето.

Още през февруари 2018 г. Европейският парламент призова ЕК да преразгледа разпоредбата за лятното часово време. Ако прецени, че

недостатъците от смяната на времето са повече от предимствата,

Комисията би могла да предложи промени.

За целта всеки гражданин на ЕС може да се включи в Онлайн-допитване, в което да даде пространно своето мнение по темата.

Въпросникът е изготвен на всички езици на общността, а допитването  ще продължи до 16 август 2018г.

 

Включете се в допитването - да се отмени ли смяната на часовото време?

Коментари