Публикация

5 изумителни ползи от лимоните, които ни карат винаги да ги имаме на трапезата си

Те са верен спътник в здравословния начин на живот


Още древните ни предци са били наясно с двете най-големи здравословни ползи от консумацията на лимони  антибактериалните и имуностимулиращи сили, както и ефективността им в борбата с излишните килограми. В своята книга - The Lemon Juice Diet - британският диетолог Тереса Чун разкрива някои от не толкова известните факти за лековитата сила на лимоните:

 

  • Лимоновата киселина, която се съдържа в жълтия плод, е изключително полезна в борбата с акнето. Витамин С, откриващ се в почти всички цитрусови плодове, пък е жизненоважен за сияйния и здравословен външен вид на кожата. Счита се, че лимоните убиват някои видове бактерии, които причиняват акне, затова една от тайните на прекрасната кожа е всяка сутрин да се пие по една чаша лимонов сок, разреден с вода. Друго нещо, което можете да направите, е да нанесете с памучен тампон прясно изцеден сок върху засегнатите от акне участъци и да го оставите да престои през нощта. Сутринта изплакнете. Ако все пак кожното ви заболяване е в прекалено напреднала фаза или има отворени рани, посъветвайте се с дерматолог, преди да започнете да използвате домашни лимонови лосиони. 

Лимоните помагат срещу акнето, лимонов лосион

  • Лимоните са верен приятел в битката с всекидневната нервност и умора. Лимоновите благоухания имат успокояващ ефект и по тази причина премахват изтощението, тревогата, напрежението и изнервеността. Освен това вдишването на лимонова есенция подпомага възможността за концентриране. В много офиси на Запад се използват освежители за въздух с аромат на лимон, тъй като изследвания показали, че така се повишава продуктивността на служителите.
  • Древните пътешественици възприемали лимоните като Божи дар. Те ги използвали за предпазване от различни инфекции, ширещи се сред тропиците. Освен това скоро забелязали, че малко количество лимонов сок утолява жаждата много по-ефикасно, отколкото литри питейна вода.
  • Лимоните премахват неприятния дъх, който се получава след консумацията на определени подправки, алкохол, цигари. За да поддържате свеж дъх, изплаквайте устата си няколко пъти на ден с разтворен в топла чаша вода сок от един изцеден лимон. Дъвченето на лимонова кора след всяко хранене също помага. 

Лимоните помагат срещу неприятен дъх, стрес и умора, засилват имунитета

  • Лимоните са истински витаминни бомби, съставени от лимонова киселина, калций, магнезий, витамин С, пектин. Тези вещества повишават имунитета на човешкия организъм и елиминират вирусните заболявания, преди те да са взели връх. Ако имате възпалено гърло, прибавете сока от един лимон и една чаена лъжичка морска сол към чаша топла вода. Правете гаргара с получената смес три пъти на ден за около минута. Яденето на лимони с кората също е чудесно средство за справяне с болното гърло.

Вижте каква е кожата ви, за да знаете как да я поддържате

Коментари

много са полезни лимоните, но напоследък все по-нетрайни има на пазара.