Публикация

Пациентите с блокирани лекарства за кръвно да посетят лекар за смяна на терапията

Пациентите с блокирани лекарства за кръвно да посетят лекар за смяна на терапията

Има заместители на спрените медикаменти


Пациентите, чиито лекарства за кръвно налягане и сърце попадат в блокирания за продажби списък, трябва да посетят личния си лекар, за да ги замени с подходящ аналог.

 

62 препарата, съдържащи валсартан, бяха блокирани за продажба в ЕС заради замърсяване с вещество, което е потенциално канцерогенно. Валсартанът е бил произведен от Zhejiang Huahai Pharmaceuticals в Китай.

 

Китайската фирма твърди, че отритият примес е свързан с промени в производствения процес от 2012 г. Уточнява, че няма нарушения на правилата за добра производствена практика и няма данни други активни вещества, произведени от компанията, да са засегнати.

 

Малко над 160 хил. пациенти у нас пият блокираните лекарства

информира bTV.

 

Те се предписват при хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Спрените медикаменти и техните аналози бяха публикувани на сайта на ИАЛ в края на миналата седмица.

Акцията по спиране на продажбите е превантивна. Уведомени са лекари и фармацевти

Маргарита Грозданова, магистър-фармацевт и член на Българския фармацевтичен съюз, заявява пред bTV, че няма място за паника. Примесът, заради който са блокирани лекарствата, е вторичен амин и се използва и в хранителната промишленост – забавя развитието на бактериите.

 

Блокирани лекарства за кръвно и сърце

 

Магистър-фармацевтът уточнява, че

лекарствата са блокирани, за да се уточни какво е въздействието на примеса върху хората

 тъй като засега е доказано канцерогенно въздействие само върху животни.

 

Европейската агенция по лекарствата и националните органи проучват степента на замърсяване с примеса и възможните въздействия върху пациентите. Допълнителна информация от проучването ще бъде публично оповестена.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари