Публикация

Какво да правят хората, приемали лекарства с валсартан - коментар на проф. Асен Гудев (ВИДЕО)

Националният консултант по кардиология обяснява защо ИАЛ блокира 62 лекарства за хипертония и сърдечна недостатъчност


В края на миналата седмица Европейската агенция по лекарствата и ИАЛ блокираха лекарства с активна съставка валсартан. Това са медикаменти за лечение на хипертония и сърдечна недостатъчност. Причината за блокирането е наличието на веществото нитрозодиметиламин (NDMA), коeто според Европейската комисия по лекарствата е потенциален канцероген. Лекарствата с тази активна съставка са спрени за продажба във всички страни на ЕС, но не са изтеглени от пазара.

За коментар потърсихме проф. д-р Асен Гудев,

ръководител на кардиологичната клиника в ИСУЛ и национален консултант по кардиология. 

Докато не се изясни какъв е точно вредният ефект и има ли такъв, ще има проблем с лекарствени субстванции, съдържащи валсартан (вижте списъка с блокирани лекарства). Това изисква разумна реакция както от лекари и фармацевти, така и от пациентите. 

В никакъв случай хората, които са лекували хипертония и сърдечни проблеми с някои от блокираните лекарства, не трябва да прекратяват самоволно своето лечение. 

Опасностите при спиране на лечението са реални и с непредвидими последици.

Затова те трябва да се обърнат към лекуващия ги лекар, който да прецени как ще продължи лечението и с какви медикаменти ще замести блокираните.

 

Цялото интервю с проф. д-р Асен Гудев вижте във видеото:

Коментари