Публикация

Лошото настроение сутрин е лошо и за паметта

Лошото настроение сутрин е лошо и за паметта

Американски учени провели допитване сред 240 души на възраст от 25 до 65 години. Всяка вечер и всяка сутрин доброволците давали информация за очакванията си през следващия ден. В продължение на две седмици участниците в експеримента попълвали тестове, определящи нивото им на стрес и изпълнявали задачи, които позволявали да се оцени състоянието на паметта им.

Болест ли е забравянето

Оказало се, че

от сутрешните очаквания и настроение зависело не само нивото на стрес, но и възможностите на паметта. Учените предлагат да бъдат създадени приложения за смартфони, които могат да подобрят настроението на хората след събуждането им сутрин. Това би помогнало да се запазят в по-добро здравословно състояние и по-ефективно да работят.

Изводите

Повечето хора изпитват стрес, когато им предстоят важни събития, което се отразява на настроението им. Американски изследователи направили извода, че сутрешното настроение влияе върху когнитивните способности на човека в продължение на целия ден. Очакването на сериозни предизвикателства предизвиквало стрес, дори ако хората се разминат с неприятните събития, пише The Daily Mail.

Коментари