Публикация

Как да помогнем на пострадал от мълния

Гръмотевичните бури могат да се окажат и доста опасни. Навременната и адекватна реакция моеж да спаси живот


 

Гръмотевичните бури не са изолирано явление за страната ни, дори напротив. Може да се случи така, че природното явление да ни завари на открито. Затова добре е да знаем как да реагираме.  Дори да са взети всички предпазни мерки, в редки случай мълнията все пак поразява човека. 

 

Първа помощ на пострадал от мълния

  • Първа и най-важна задача е да бъде възстановен на сърдечния ритъм на пострадалия .
  • Следваща стъпка е да се направи сърдечен масаж. Сърдечният масаж се прилага Първа помощ при пострадал от мълнияпаралелно с изкуствено дишане.
  • След като сърдечният ритъм на пострадалия от мълния е възстановен се преминава към обработка на нараняванията и имобилизация, обезболяване и транспорт до болнично заведение за лечение на късните последици от мълнията. Затова е добре мобилният ни телефон винаги да е със заредена батерия, за да можем да потърсим помощ в най-кратки срокове.
  • Важно е да се действа внимателно и овладяно, пострадалият да не се мести рязко и ако не знаем точно какво да направим, да не правим неща, които бихва влошили състоянието му допълнително.

 Добре е, когато децата тръгват на излет да им обясните как трябва да се държат ако се случи времето да ги изненада неприятно, ако познават как да противостоят на проблема и вие ще сте по-спокойни

Коментари