Публикация

Сами да избираме къде и колко да плащаме за здраве

Нов здравен модел готви правителството


Българите сами да избират къде и по колко да плащат за здравето си - това предвиждат законодателните промени, които ще бъдат внесени в парламента наесен, съобщи btv. 

Ето и двата варианта на новия здравнооусигурителен модел

представени от медията чрез лични случаи:

първи модел на здравно осигуряване
Снимка: btvnovinite.bg

 

Вариант 1 Преди няколко часа Димитър Кузев претърпява спешна операция на крака. Има допълнителната застраховка – няма да плаща допълнително.

Ако Димитър разчиташе само на пакета, осигурен от НЗОК, картинката щеше да е различна, щеше да му се наложи да доплати.

 

„При този вид операции се ползват устройства – шейвъри, и те са в листата за заплащане от пациента. Около 300 лева допълнително се плаща”,

 

обясни д-р Христо Мазнейков, завеждащ отделение по ортопедия и травматология към УМБАЛ "Света София". 

Една от обсъжданите промени е да плащаме основния пакет услуги на Касата и при желание да се осигуряваме допълнително или пък да плащаме от джоба си скъпите терапии при нужда. 

нов модел на здравно осигуряване, btv
Цялото видео гледайте на btvnovinite.bg

Вариант 2 Създаване на конкурентни на Касата фондове. Според Лекарския съюз обаче този модел няма да осигури баланс в системата, защото когато имам много здравни фондове без ясно разписани правила, е възможно собидарният модел да сработи за едни пациенти, а за други не. Това разясни председателят на БЛС д0р Иван Маджаров.

И двата модела няма да доведат до промяна в здравните вноски, а от националната пациентска организация алармират, че и двата модела са в ущърб на болния.

 

Източник: btvnovinite.bg

Коментари