Публикация

Над 200 души от Неделино бяха прегледани безплатно от онколози

Над 200 души от Неделино прегледаха безплатно специалистите от Комплексния онкологичен център в Пловдив. Това е второто посещение в родопския град и е част от програмата на КОЦ за откриване на злокачествени тумори в труднодостъпните райони.Екипите, в които доброволно участват онкогинеколози, онкохирурзи, онкодерматолози, специалисти по клинична онкология, образна диагностика и две медицински сестри, отделят от времето си за почивка в петък, събота и неделя. В рамките на тези три дни те са прегледали 110 души за карцином за гърдата, 60 – за гинеталиите. 30 са преминалите за кожни тумори, от които за вторични прегледи ще бъдат 12 души, а за операция 9.

 

Първите, които подлежат на хирургическа интервенция вече са приети за лечение в Онкоцентъра и ще бъдат оперирани от специалистите по възможно най-бързия начин, независимо от наложените лимити от Здравната каса и за сметка на болница. Политиката на КОЦ - Пловдив е да не кара хората да чакат и ги поема за собствена сметка. Тази седмица се очакват и останалите планувани.


Доброволните акции за обхождане на труднодостъпните райони и предоставяне на онкологична помощ започнаха със Златоград, последва Ивайловград, а сега и Неделино – за втори път. Управителят на КОЦ – Пловдив д-р Парашкев Цветков е дал карт бланш за извършването им. На място се превозват мобилни ехографи, предметни стъкла, микроскоп, контейнери за съхранение, а взетите материали се транспортират и изследват в Онкоцентъра. 


Онколозите сложиха началото на благородната инициатива, за да могат да обхванат населението в родопския край. Те решиха да извършват профилактика в по-отдалечените населени места, тъй като хората срещат затруднения сами да стигнат до Онкоцентъра.  Идеята е раковите заболявания да се откриват навреме, когато лечението е много по-ефективно. 


Специалистите, посетили Неделино, са впечатлен от добрата организация на място и високата здравна култура на населението. Личните лекари оказаха пълно съдействие, почти не намерихме хора без мамографии или без профилактични прегледи, разказаха онкохирургът д-р Ваня Балева и сестра Минка Меричева, която е основна движеща сила на инициативата. Медиците не са се натъкнали на такава фрапантна патология като в Ивайловград, където профилактични прегледи не са правени 20 години. 

 

Наблюдаваните и лекуваните от Пловдивска, Пазарджишка и Смолянска област в един от най-големите Онкоцентрове в страната е над 48 000 души. Помощ от специализираното лечебно заведение все повече търсят не само хора от трите региона, но и от цялата страна. Не са малко болните от районите на Хасково, Чирпан, Кърджали, Ямбол, дори от населени места в Северна България.

Коментари