Публикация

В „Токуда“ заработи модерен инвитро център

Над 145 хил. двойки у нас са с репродуктивни проблеми


Център за асистирана репродукция отвори врати в болница „Токуда“. Инвестицията е за над 1 млн. евро.

Това е една сериозна инвестиция, с която допълваме нашите комплексни възможности за диагностика и лечение в областта на семейното здраве, на което Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда обръща специално внимание. Този център съчетава в себе си технологичните възможности, умения и опит на екипа, който събрахме.

 

Надяваме се, че съвместните усилия на нашите екипи ще дадат възможности за повече бъдещи родители, като осигурим пълна обезпеченост на медицинските ни услуги и чрез новото ни и реновирано Отделение по акушерство и гинекология

заяви д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на лечебното заведение, по време на официално откриване на новото звено. 

 

Над 145 хил. двойки в България са с репродуктивни проблеми

В световен мащаб 9% от младите мъже и 11% от жените в репродуктивна възраст също имат проблеми със забременяването. Като добавим към тези цифри момичетата и момчетата, на които се налага да замразят репродуктивен материал – яйцеклетки и сперматозоиди, поради различни причини (предстояща химиотерапия, лъчетерапия, липса на партньор, развитие в кариерата), можем да оценим нуждата от създаването на този нов инвитро център, коментира д-р Мефтуне Шефкетова, началник на новия център за асистирана репродукция.

 

Тя изтъкна, че Аджибадем Сити Клиник е многопрофилна болница, събрала под един покрив отделения от различни специалности, както и клинична, имунологична и микробиологична лаборатория.

Това дава възможност да се осигурят всички медицински дейности, от които се нуждае една двойка

 в процеса на зачеване, износване, раждане и отглеждане на дете.

 

Освен д-р Шефкетова в центъра работят и ембриолозите Владимир Стайков и Светла Джунева. Въпреки че и тримата са с дългогодишен опит, те са преминали и специално обучение в Центъра по репродуктивна медицина на Аджибадем в Истанбул. 

 

Пред CredoWeb д-р Шефкетова разказа, че там са имали възможност да се запознаят с някои иновативни методи в самите стимулационни протоколи, както и с практики за селекция и обработка на сперматозоидите, когато те се подготвят за иксиоплождане. В новия център за асистирана репродукция, оглавяван от нея, ще бъдат интегрирани тези от тях, които са с най-високо ниво на прецизност. 

 

От истанбулския инвитро център

ще бъде заимствана например иновативната практика нар. Микрофлуидна система

При тази процедура се селектират сперматозоиди с нормална морфология, бърза подвижност и добра оплодителна способност. 

 

На откриването присъстваха д-р Мария Георгиева, директор на Център „Фонд за асистирана репродукция“, както и обществени личности, които застават зад каузата за повече възможности за сбъдване на мечтата на двойки с репродуктивни проблеми в България – Йордан Йовчев, Тити Папазов, Димитър Павлов.

 

Водосвет за здраве и успех отслужи отец Николай.


 

Коментари