Публикация

Как цитрусовите етеричните масла правят кожата по-красива и здрава

Как цитрусовите етеричните масла правят кожата по-красива и здрава

Грейпфрутът, лимонът и мандарината имат чудодейно действие срещу целулита


 

Аромотерапевтичните качества на цитрусовите етеричните масла са известни от векове. Всяко тяхно ухание изпраща различни послания към мозъка  и отключва емоции, настроения или спомени. Общото за групата е, че всички те са от спектъра на щастието.  Миризмата им освежава, ободрява, внушава чувство за спокойствие и благосъстояние. Маслото от грейпфрут (Oleum Citri Paradisi) ободрява и енергизира организма, стимулира душевните и творческите сили, действа стимулиращо и еротизиращо.  Помага за преодоляване на стреса и за освобождане от потиснатия гняв.  Лимонът (Oleum Citri) има ободряващо действие и подпомага концентрацията. Маслото от лайм действа стрещу депресивни състояния и тонизира уморения ум, повишава работоспособността. Премахва комплексите за малоценност, самосъжалението. Портокалът пък отпуска нервите, успокоява,  освобождава от натрупани негативни мисли.  Повишава оптимизма,  връща вяра в собствените сили и обаяние. Маслото от мандарина (Oleum Citri Retikulatae) има успокояващ, антидепресивен ефект, премахва страховете.

Освен че укрепват емоционалната ни кондиция,  цитрусовите етерични масла влияят изключително добре и на кожата.

Грейпфрутът действа стягащо и влияе отлично на целулита 

и отпуснатата кожа, затова е част от специални терапии. Прави кожата еластична, подобрява кръвообращението и лимфодренажа. Грейпфрутовото масло е ефективно срещу бактериите и омазняването, което отключва акне и е полезно за поддържане  на имунитета на кожата срещу външно, вътрешно замърсяване и UV вредни лъчи. Лекува рани, порязвания, ухапвания,  предотвратява кожни инфекции. При лечение на акне и кожни проблеми се комбинира успешно с кокосово масло или масло от жожоба.  Като шампоан има отлично действие срещу косопад. Стимулира кръвообращението, помага на организма да се очисти от вредните токсини.

Маслото от мандарина регулира водно-мастния баланс на кожата 

То съдържа алфатуйон, алфапинен, бетапинен, лимонен, цитронелал, линалол, терпинеол, нерол и гераниол. Има антисептично и избелващо действие, стимулира образуването на нови клетки. Дава отлични резултати при лечение на акне. Помага за заглаждане на кожа, склонна да образува целулит. Предотвратява образуването на стрии. Маслото не е токсично и не дразни кожата, но е препорчително хората с по-тежки кожни проблеми да не се излагат на слънце, когато го ползват. Контролира изпотянаването. Като шампоан подобрява кръвообращението на скалпа и премахва пърхота. Помага при кървящи венци и лош дъх.

Лимоновото масло се добива от лимоново дърво чрез студено пресоване на кората на дървото, а не от плода. В кората се съдържат изключително голямо количество мастноразтворими фитонутриенти.  То има свойството да пречиства тялото от токсини и се използва за стимулиране на отделянето на лимфа. То има затягащ и детоксикиращ ефект върху кожата, антисептичните му качества помагат срещу обриви, пъпки и други кожни проблеми.

Лимонът почиства, избелва и намалява бръчките

Озарява лицето, изравнява тена и отстранява мъртвите клетки по кожата.  Използва се при фурункулоза, акне, розацея, брадавици, херпес, гъбички, лунички,  пигментни петна, пърхут и чупливи нокти. Стимулира кръвообращението и лимфния дренаж. Дава отлични резултати при затлъстяване и целулит.

 

Маслото от лайм подпомага за почистване на мазната и замърсена кожа, както и за премахване на целулита.  Маслото от портокал избелва пигментните петна, стимулира обновяването на клетките, подобрява цвета на лицето. Особено ефикасно е за суха кожа.

 

Цитрусовите етерични масла са важна съставка в новата антицелулитна таласотерапия. Тя е разработка на маг.-фарм. Жалнек Амин (Чарли). Той е  специалист по медицинска козметика и фитотерапия и анализ на лекарствата. Лицензиран е към НАПОО. Автор на първия в България учебник по козметика. 

 

Запишете час на: (+359) 889729730

 

Коментари