Публикация

Проф. Асена Стоименова: Изтеглянето на лекарствата за кръвно е превантивна мярка

Проф. Асена Стоименова: Изтеглянето на лекарствата за кръвно е превантивна мярка

Изтеглянето на 62 медикамента за сърдечносъдови заболявания е превантивна мярка.
Това обяви проф. Асена Стоименова, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя беше извикана в Народното събрание от депутатите, които поискаха обяснение за проблема с медикаментите, съобщи Дарик.

Това е предполагаем канцероген, касае се за потенциална канцерогенност на активната субстанция, става дума за превантивна мярка

каза от парламентарната трибуна проф. Стоименова по повод казуса със субстанцията валсартан на китайски производител - част от много медикаменти за лечение на хипертония и сърдечни болести.

 

Проф. Стоименова отбеляза, че наличието на опасния примес се обяснява с промени в производствения процес от китайския производител през 2012 г.

Няма категорични данни обаче, че съставката е във всички лекарствени продукти от тогава

Директорът на ИАЛ увери, че при нова информация списъците на сайта на агенцията ще бъдат актуализирани, а здравното министерство - уведомено. 

 

Проф. Стоименова разказа, че още на 4 юли, ден след телеконферентната връзка между всички регулатори в държавите от ЕС и Европейската агенция по лекарствата за възникнал проблем със съставката валсартан, произведена от китайски производител, и официалния сигнал от европейската агенция, писмено са уведомени МЗ, НЗОК, районните здравни инспекции. На притежателите на разрешения за употреба на засегнатите лекарствени продукти е издадена заповед до 24 часа да спрат доставките и продажбите на въпросните медикаменти.

Не всички партиди са спрени, защото има незасегнати

стана ясно от думите на проф. Стоименова.

 

Тя допълни, че актуализираният списък на незасегнатите продукти - 27 от позитивния лекарствен списък, е публикуван на сайта на ИАЛ. По думите й всеки лекар можел да разчита и на още 138 продукта, т.е. има достатъчно налични алтернативи.

Коментари