Публикация
Обедните часове са оптимални за набавяне на витамин D през лятото
Доскоро за витамин D се мислеше, като за основен фактор за правилния растеж и минерализация на костите. В действителност, обаче рецепторът за витамин D може да се открие във всички клетки на организма. Това означава, че всички органи имат нужда от този витамин, за да функционират правилно. В този смисъл, витамин D функционира като хормон, който повлиява действието на стотици гени в човешкия организъм.
Витамин D е регулатор на имунитета и осигурява защита
срещу най-различни инфекциозни причинители. В клетките на дихателната система той насочва възпалителния отговор към синтез на противоинфекциозни белтъци, които помагат на организма в борбата срещу дихателните инфекции, заемащи първо място по честота сред детските заболявания.
Благодарение на витамин D усвояваме калция от храната. При тежък дефицит децата боледуват от рахит - заболяване, което се характеризира главно с костни деформации и нисък ръст.
Има данни, че при достатъчни нива на витамин D в кръвта малките деца боледуват по-рядко от настинка, грип, бронхит и пневмония. Ако те развият инфекция, тя протича значително по-леко, отколкото при децата с дефицит. От друга страна, витамин D играе роля при развитието на нервната система, предпазва от отключване на захарен диабет и други автоимунни заболявания, като мултиплена склероза. Предпазва също така от злокачествени заболявания, тъй като намалява безконтролното деление на раковите клетки. За да се изявят тези свойства обаче е необходимо да се поддържа оптимално ниво на витамин D в организма.
Витамин D е известен още и като „слънчевият витамин“, тъй като
90% от него се произвежда в кожата под въздействие на ултравиолетовите лъчи
Само 10% от нуждите ни си набавяме с храната. Основна причина за дефицит при здравите е недостатъчното излагане на слънчева светлина и на второ място ограничаването на храните, съдържащи витамин D, а именно храните от животински произход, които са богати на мазнини.
Слънцезащитните лосиони с висок SPF намаляват достъпа на ултравиолетовите лъчи до кожата. Например SPF 30 намалява продукцията на витамин D до 95%. За нашата географска ширина
препоръчваме излагане на слънце в часовете 10:00-15:00,
когато UVB-лъчите достигат земната повърхност най-невъзпрепятствано от озоновия слой, като максимално количество витамин D можем да си набавим около 13:30. Два-три пъти седмично по 5-15 мин излагане само на крайниците на разсеяна слънчева светлина се счита достатъчно за производство на необходимото количество витамин D в организма. След това може да се приложи слънцезащитен лосион с подходящ SPF.
Винаги се предпазва лицето,
тъй като повърхността му е недостатъчна за синтез на витамина, а зоната е чувствителна.
Извън слънчевата светлина, най-богатите източници на витамин D са храните от животински произход. С най-високо съдържание са:
- маслото от риба треска
- хайверът
- дивата сьомга
Уместно ли е взимането на хранителни добавки?
Съществуват две основни форми на витамин D.
- D2 (ергокалциферол) се получава от растителни източници,
- D3 (холекалциферол) - от животински.
И двете са еднакво ефективни за профилактика на дефицита. През зимата натрупаният в организма витамин D се изчерпа, а поради по-слабото излагане на слънце много малка част от него се произвежда в кожата. Затова човек разчита почти изцяло на хранителните източници. Уместно е да се приема витамин D под формата на добавки, стига те да съдържат препоръчителния дневен прием.
За кърмачетата той е 400 – 600 IU дневно. Безопасно е те да приемат до 1000-1500 IU дневно.
За децата до 18 год., както и за възрастните, се препоръчват 600 UI, като може да се достигне до 4000 IU на ден.
При затлъстяване дозата е 2-3 пъти по-висока, тъй като витамин D е мастноразтворим и се отлага в мастната тъкан, където не може да изпълни функциите си,
Кои нива на витамин D са оптимални?
Според общата тенденция, дефицит в широк смисъл е серумно ниво < 50 nmol/l. Отчитайки обема от натрупани данни, относно общите здравни ползи от витамин D, приемаме за достатъчни нива над 75 nmol/l., а за оптимални 100-110 nmol/l.
Коментари