Публикация

Проф.Нина Гочева: Пациентите, лекувани с валсартан, трябва да получат заместителна терапия

Проф.Нина Гочева: Пациентите, лекувани с валсартан, трябва да получат заместителна терапия

Във връзка с притесненията на много пациенти, а и на лекари, след като Европейската агенция по лекарствата временно забрани употребата на редица медикаменти, съдържащи валсартан, заради съмнения, че в някои от таблетките е открита потенциално вредна съставка, се обърнахме с няколко въпроса към водещия кардиолог проф. Нина Гочева, ръководител на клиника в Националната кардиологична болница в София:

Всичко за валсартан и блокираните лекарства

проф.Нина Гочева

- Проф. Гочева, как да постъпят пациентите, които са на лечение с валсартан?

 

- Очевидно валсартан трябва да бъде  заместен от друг антихипертензивен медикамент - от същата или друга група. В България са регистрирани изключително голям брой лекарствени продукти от групата АРБ (ангиотензин рецепторни блокери), от която е и валсартан, както и много АСЕ инхибитори. АСЕ инхибиторите и АРБ имат практически една обща цел - намаляване влиянието на ангиотензин ІІ и респективно понижаване активността на т.нар. система РАС (ренин-ангиотензин система). Това води до намаляване на повишеното артериално налягане. Дозовите режими за различните групи медикаменти - АСЕ и АРБ са различни, но опитният лекар може да предвиди необходимата ефективна доза на заместителя.

 

- Какви са рисковете, ако хората спрат приема на валсартан, преди да са се консултирали и да им е предписано ново лекарство?

 

- Заместителната терапия трябва да бъде предложена задължително от лекар. По принцип първа стъпка в медикаментозното лечение на артериалната хипертония е приемът на АСЕ инхибитори. И ако са налице странични ефекти, се преминава към групата лекарства АРБ. Внезапното и непрепоръчано от лекар прекъсване на лечението може да има редица неблагоприятни последици за здравето на пациента.

 

- Имате ли наблюдения Ваши пациенти, приемащи валсартан, да са развили някакви други заболявания?

 

- Нямам лични наблюдения пациенти, лекувани с валсартан, да развият друга, несърдечна болест, в резултат на това лечение. 

 

Източник

 

Коментари