Публикация

От печата: Над 30% от бюджета на НЗОК отива за частни болници

От печата: Над 30% от бюджета на НЗОК отива за частни болници

Частните болници прибират най-големия дял от бюджета на здравната каса за болнична помощ, гласи отчетът за 2017 г., приет вчера от здравната комисия в парламента. Те получават вече 31.1% от средствата по това перо, пише в. „Сега“.

 

На държавните болници се падат 29.5% от парите, на областните - 19.7%, а на общинските – 15.7%.

НЗОК финансира 370 лечебни заведения, като около 100 от тях са частни

От публикацията научаваме, че най-много пари през миналата година са изплатени на държавната УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив - най-голямата болница у нас е получила 85.6 млн. лв. На държавната „Св. Марина“ във Варна са дадени близо 61 млн. лв., а на Аджибадем Сити Клиник болница Токуда в София - 49 млн. лв. Толкова са получили и в „Пирогов“.

Задълбочават се дисбалансите и по региони - средният разход за болнична помощ на осигурено лице е 283 лв., в София той е над 400 лв., а в Перник – 100 лв., коментира д-р Нигяр Джафер (ДПС), цитирана от изданието.

Тя изтъква, че

близо 450 хил. души са пренасочени към други регионални здравноосигурителни каси

Хората са предпочели да се лекуват не в града, в който живеят.

 

„Впечатление на народните представители направиха и диспропорциите в разпределението на средства между отделените пера - за извънболнична и болнична помощ, както и това че парите за прегледи при личните лекари не са усвоени“, допълва изданието.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.
 

Коментари