Публикация

Хапвайте супи за тънка талия

Хапвайте супи за тънка талия

Всички знаем, че ако искаме да бъдем здрави, трябва да се откажем от хранителни продукти, богати на наситени мазнини, но малко хора успяват да го направят. Като че ли съществува някаква преграда в мозъка ни, която не ни позволява да преразгледаме собственото си меню. Учени от Beth Israel Deaconess Medical Center установиха как можем да преодолеем тази преграда. Оказва се, че за това е необходимо да употребяваме редовно супи. Именно те предизвикват изменения в мозъка, помагащи да се формират навици, свързани със здравословното хранене.

Изследването на специалистите показало, че супите са особено полезни за хора,

които вече страдат от затлъстяване. Супите позволяват да се създаде пристрастие към вкуса умами, чийто ключов компонент е глутаматът – аминокиселина, която може да се открие в почти всички хранителни продукти и може да води успешна битка с наднорменото тегло. Особено високо е съдържанието ѝ в белтъчните храни като рибите, млякото и месото.

„В много култури е прието да се употребяват бульони преди хранене, обясняват авторите на изследването. – Ние стигнахме до извода, че хората, заплашени от затлъстяване, като първо блюдо трябва да употребяват богати на вкуса умами супи. Впоследствие те ще им помогнат да формират правилно отношение към хранителните продукти и да не наблягат на тези, които са вредни за здравето им.“

Коментари