Публикация

Комплексно лечение на инсулта възвръща активността на пациентите

Комплексно лечение на инсулта възвръща активността на пациентите

Променливото време – много горещо, следвано от прохладно и отново жега, отвори много работа на невролози, кардиолози, анестезиолози и физиотерапевти във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Само през последната седмица са приети трима пациенти в много тежко състояние, получили инфаркт и инсулт през 2-3 дни и изпаднали в безсъзнание. В момента медиците провеждат комплексно лечение и се борят за живота им.

Летните горещини са предизвикателство дори за напълно здрави хора, но тези със сърдечносъдови заболявания и проблеми в кръвообращението, трябва да са особено внимателни, предупреди д-р Елена Караманова, завеждащ отделението по неврология в „Медлайн-Централ Хоспитал“.

В жегите се получава силно разширение на кръвоносните съдове и голямо топлоотделяне. Това често е причина за значителна загуба на течности, което води до дехидратация на тялото. Стига се до сгъстяване на кръвта и склонност за образуване на тромби в съдовете, тоест – увеличават се инфарктите и инсултите. Когато обаче се премине определен праг, може да настъпи обратното – парадоксална реакция на свиване на кръвоносните съдове. И едното и другото обаче са еднакво опасни за тези пациенти.

Неблагоприятното време тази пролет и лято е само част от причините за повишения риск, натъкваме се и на друга тенденция – пациентите проявяват небрежност, не пият редовно медикаментите си или не търсят лекар, който да коригира терапията им, съобразно високите температури, посочи д-р Караманова. Точно такъв е случаят с единия от тримата, приети пациенти – 72-годишният мъж споделил, че има предписани лекарства, но от време на време пропуска приема на таблетки.

Във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив подходът при пациентите с инсулти е комплексен – провежда се медикаментозно лечение, а след това болните се възстановяват с двигателна рехабилитация в отделението по физиотерапия. „Ако се приберат вкъщи след 4-5 дни, те не могат да ходят сами, не говорят, стават тежест за близките си, а и самите пациенти нямат самочувствието да се върнат в обществото. Затова в болницата се полагат огромни усилия не само да се върнат към обичайни ритъм на живот, но и да бъдат активни“ отбеляза д-р Караманова.

Лекарката припомни, че мозъчният удар е социално значимо заболяване, защото болните в огромната си част се инвалидизират и трудно се социализират след преживяния инцидент. Забелязва се и тенденция за подмладяване на болестта – инсулти все по-често покосяват около 50-годишните. Основната причина за появата на сърдечните и мозъчните удари е стресът. Не бива да се изключват и останалите рискови фактори - злоупотреба с цигари и алкохол, тежките диетични грешки, които включват прекомерна консумация на храни с високо съдържание на мазнини и сол.

България е на едно от първите места в Европа по брой на смъртните случаи, причинени от мозъчен удар. През 2015 година в Германия от исхемичен инсулт са починали 38 на 100 000 души, а в България - близо 154 на 100 000 души. Тоест, смъртността е близо четири пъти по-висока.

 

Коментари