Публикация

Ще използват „Да Винчи“ при коремни и гръдни онкологични заболявания

Ще използват „Да Винчи“ при коремни и гръдни онкологични заболявания

Български лекари се обучават да правят коремни операции с робота „Да Винчи“. Тази практика за момента почти не е популярна в нашата страна и по-тежките случаи понякога затрудняват специалистите. С помощта на робота обаче хирурзите могат да достигнат до труднодостъпни места в човешкото тяло.

 

Д-р Веселин Маринов от Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, който е един от лекарите, обучаващи за работа с „Да Винчи“, поясни, че роботизираната хирургия ще е много полезна при онкологични заболявания в областта на малкия таз.

 

Операция на дебело черво вече може да се прави и с робот

 

 

„Става въпрос за хирургия на дебелото и правото черво. Особено при много ниски локализации при правото черво, когато има възможност да се запази сфинктерната функция. Роботът може да се използва и при някои заболявания на черния дроб, когато има труднодостъпни зони за конвенционална лапароскопия. При панкреса все още има дискусия за стандартното използване на робота. Съчетанието на миниинвазивна хирургия с желанието за радикалност тук  е една амбициозна задача. В някои центрове по света има сравнително добри резултати при роботизираната хирургия на рак на панкреас“, каза д-р Маринов.

 

Роботизираната хирургия в корема се изпълнява по методите, по които се изпълнява лапароскопията – коремната кухина се изпълва с въглероден двуокис, слага се специални портове на коремната стена, през които влизат троакари и от там се вкарват инструментите на робота.

 

Преимуществата на „Да Винчи“ над лапароскопската хирургия са няколко:

  • по-добра визуализация,
  • възможността за 3D визуализация,
  • по-фините движения на ръцете на робота.
  • Ръцете на робота могат да изпълняват движения в по-голям диапазон на завъртане и са много по-маневрени
  • Движенията са изключително точни и прецизни.

Има проучвания в световен мащаб, които сравняват роботизираната с лапароскопската хирургия. Видно е, че резултатите на двата подхода са почти еднакви, но роботизираната хирургия за сметка на лапароскопската, има едно преимущество – хирурзите се обучават много по-бързо да работят с тази техника, отбеляза д-р Маринов.

 

В световен мащаб роботизираната хирургия с „Да Винчи“ се използва повече от 10 години. В България в момента е по-популярна употребата му за целите на гинекологичната хирургия и урологията. По принцип роботът може да се използва също в областта на гръдната хирургия и кардиохирургията, но това са по-слабо познати направления.

 

Роботизираната хирургия е по-добра и от лапароскопската

 

Предимствата на роботизираната хирургия, която по същество е миниинвазивна, пред отворената, са безспорни.

 

„При онкологичните заболявания отдавна е доказано, че подходът е изключително важен. Една голяма отворена хирургия, която продължава няколко часа и е свързана с един много голям разрез на корема, води след себе си до бавно оздравяване. Основното е, че имунитетът на тези пациенти страда. Миниинвазивната хирургия има предимството, че засяга имунната система в много по-малка степен. Това е изключително важно за онкологичните пациенти. Така роботизираната хирургия има значение за дълготрайната преживяемост. Идеята е в бъдеще все повече отворената хирургия да бъде измествана от миниинвазивната, било то с робот или по-усъвършенствани методи и инструменти на лапароскопията“, обясни д-р Маринов.

 

В болница Токуда предстои въвеждането на коремна и гръдна хирургия с робота „Да Винчи“. Сертификационна програма, въведена от фирмата, която създава роботите, е на няколко стъпки. Одобрените специалисти първо преминават онлайн тренировъчен курс. Следва обучение със симулации на самия робот, ръководени от сертифицирани лекари от Истанбул. След покриване на всички изисквания се започва работа с пациенти под наблюдение на сертифицирани хирурзи.

 

„Колегите от Турция ще присъстват на първите операции за коремна и гръдна хирургия“, каза д-р Маринов.

 

За момента в областта на коремната роботизирана хирургия се обучават двама лекари от Токуда.  

Коментари