Публикация

Гранулома ануларе, Д-р Малена Герговска, Дерматолог

Гранулома ануларе,                                                                  Д-р Малена Герговска, Дерматолог

     Гранулома ануларе е сравнително често срещано кожно заболяване, което засяга почти всички възрастови групи, рядко се наблюдава при деца. Характеризира се с появата по кожата на дермални папули и овални плаки.

Причините за това заболяване все още остават неизяснени.

Познати са 5 клинични варианта:

    Локализирана гранулома ануларе: Това е най-честата форма, като се характеризира с кожни оцветявания с лек виолетов оттенък и с диаметър до 5 см в диаметър, с грапава повърхност и с овална или възловидна форма  Локализираната гранулома ануларе засяга предимно кожата на краката, по глезените и китките.

    Генерализирана гранулома ануларе: Тази форма се среща предимно при възрастни и обикновено се разполага по кожата тялото, засяга и врата, краката, лицето, скалпа, дланите и ходилата. Площта на засяга на кжата от този вид гранулома ануларе може да варира от малки папули до много голями плаки, с различен цвят – от нормален като на околната здрава кожа, до жълт или виолетов.

    Подкожна гранулома ануларе: Тази форма се проявява предимно при деца. Характеризира се с твърди асимптоматични възли по-дълбоко разположени в кожата с  размер между 5мм до 4 см. Засягат основно кожата по глезените, крака, хълбоците, ръцете, скалпа и клепачите.

     Перфорираща гранулома ануларе: Тази форма е много рядка. Обикновено се локализира до ръце и пръстите, но може да засегне цялото тяло. Развиват се различни повърхностно разположени папули, които при преминаването си оставят на местата на засягане белези.

Аркуатна кожна еритема: Това е необичайна форма на грануломна анулация, която се проявява като уплътнени зачервени участъци, които могат да образуват големи, хиперпигментни пръстеновидни плаки с централно избледняване.

      Актиничната гранулома ануларе е рядко срещана форма, която се появява без доказана причина и засяга по-често жените. Клинично се представя с пръстеновидни обриви (плаки), но храктерното за тази форма е специфичното разположение върху участъците на кожата, които са изложени на слънце – лице, деколте, ръце.

      Причината за гранулома ануларе все още остава неизвестна, като по-голямата част от случаите се появяват при пациенти, които са напълно здрави. Обсъждат се много предразполагащи фактори, свързани с туберкулоза, ухапвания от насекоми, травма, излагане на слънце, болес на Хашимото, захарен диабет II-ри тип, ваксини и вирусни инфекции, включително HIV, вирус на Epstein-Barr, вирус на хепатит В, вирус на хепатит С и вирус на херпес зостер, онкологични хематологични заболявания, лимфоми. Всички тези предполагаеми фактори обаче остават хипотези. В някои случаи, хроничният стрес също може да провокира появата на заболяването.

    Заболяването, в повечето случаи, има известно предразположение да се появява в участъците от кожата, изложени на слънце, както и тези, увредени вече мот него, вследствия на изгаряния и пигментации. В някои случаи, фоточувствителната гранулома ануларе е свързана с ХИВ инфекция. При други пациенти, след лечение с алопуринол, диклофенак, хинидин, калцитонин, амлодипин, АСЕ инхибитори, бетаблокери, е възможна появата на болестта.

     Жените са засегнати два пъ ти по-често от мъжете. Локализираната гранулома ануларе е най-често срещана при деца и възрастни под 30 години. Генерализираната гранулома ануларе се среща при пациенти под 10 години и при пациенти на възраст между 30-60 години.

Лечение и прогноза

Локализирана гранулома ануларе

    Възможно е спонтанно преминаване и обратно развитие на локализираната гранулома ануларе, което е възможно да се наблюдава в рамките на 2 години в 50% от случаите, въпреки че е възможно, заболяването да продължи много повече години.  Рецидивите, често на едно и също място, се срещат в 40% от случаите. Обинковено липсват оплаквания. Понякога може да има сърбеж или лека болка. Лечението включва приложение на локални кортикостероиди, интралезионално и под формата на кремове, калциневринови инхибитори, имиквимод, течен азот или лазер. Много често, взимането на кожна биопсия от засегнатия участък води до спотнтанно преминаване на заболяването и се смята за терапевтична процедура.

Генерализираната гранулома ануларе

    Тази форма има по-хроничен ход, с рядко спонтанно преминаване, лечението е трудно, често без особен успех, а рецидивите са чести. През последните години, най-успешният метод на лечение до момента е УВ терапията. Прилагат се също изотретиноин, антималарийни лекарства, също с добър ефект. Останалите средства за системна терапия включват кортикостероиди, дапсон, антибитиоци, но данните за техния ефект са единични.

За повече информация и записване на час за консултация:

Д-р Малена Герговска

+359887989082

www.drgergovska.com

 

 

Коментари