Публикация

Пореден случай на насилие над медицинско лице. Не трябва да оставаме равнодушни

Пореден случай на насилие над медицинско лице. Не трябва да оставаме равнодушни

БЛС призовава за адекватна реакция и спешни мерки - за пореден път

 

Поредният случай на насилие над медицинско лице се случва на 12 юли 2018г., четвъртък. Часът е 3 през нощта, когато в болница "Св. Иван Рилски" в гр. Горна Оряховица е приета възрастна жена с диабетна криза. Придружават я шест лица от ромски произход. На смяна по това време е медицинската сестра Нела Радева. Докато болната е преглеждана, един от придружителите настига в коридора медицинската сестра и иска сведение за състоянието на своята близка. Сестра Радева отговаря, че лекарят ще даде подробни сведения и чува след себе си викове:

 

„Какво ти струва ма, да дадеш обяснение"

 

Разказва потърпевшата пред Bulgaria On Air . Тя влиза в стаята си, агресивният мъж влиза след нея и започва да я обижда. При опит да избегне грубото му поведение получава удар в гърба от друг придружител на диабетично болната - този път агресорът е жена.


"Усетих удар с юмрук в гърба си, точно в гръбначния стълб между двете плешки"

 

Това не е изолиран случай, а част от ежедневието на медицинските работници.  Припомняме, че през август 2017 г. отново в болницата в Горна Оряховица медицинска сестра беше удряна по главата и тялото от посетителка на болницата. Инцидентът отново се случва в спешното отделение.

По случая със сестра Радева е образувано бързо производство.

Дискусия: От какво е предизвикано насилието срещу българските медици.

Реакцията на Българския лекарски съюз:

отворено писмо-призив в подкрепа на нападнатата мед.сестра

 

ДОотворено писмо на БЛС в подкрепа на нападната медицинска сестра в Горна Оряховица

Д-Р ИВАН ИВАНОВ

УПРАВИТЕЛ НА МБАЛ „СВ. ИВАН РИЛСКИ“ – ГОРНА ОРЯХОВИЦА

 

Г-ЖА МИЛКА ВАСИЛЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БАПЗГ

 

УВАЖАЕМИ Д-Р ИВАНОВ,

УВАЖАЕМА Г-ЖО ВАСИЛЕВА

 

Български лекарски съюз изразява своята подкрепа и съпричастност към сестра Нела Радева, нападната в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица и целия екип на лечебното заведение.  

Специалистите по здравни грижи най-често са обект на насилие и порочната тенденция на нападения срещу тях е наистина силно притеснителна. Независимо от трудните условия на работа, в които са поставени всички заети в сектора, всяко едно медицинско лице е избрало професията за свое призвание, изпълнява съвестно своите служебни задължения и поставя приоритетно благосъстоянието на пациента във всяка една ситуация. Категорично неприемливо е, този който се грижи за здравето на хората и се бори за спасяването на човешки живот, да трябва да се бори за своя. Факта, че заетите в сектора специалисти са обект на агресивно поведение не само от пациенти, но и често от техни близки, доказва целокупна деморализация в обществото и крайно подценяване важността на медицинските лица в социума и техния принос.

БЛС е категоричен в твърдението си, че са необходими поредица от адекватни мерки за превенция на насилието и мобилизация на цялото общество в борбата с агресията срещу медицински персонал. Задълбочената работа относно генезиса на агресията в здравния сектор и похватите за елиминирането на този наболял проблем, следва да се приоритет в работата на всички – лекари, специалисти по здравни грижи, организации, институции и общество. Важно е, чрез съвместни действия и единност, да създадем предпоставки за промяна на обществените нагласи в посока възвръщане на доверието на хората към всички работещи в системата на здравеопазване.

БЛС, за пореден път, няма да остане равнодушен към недопустимите действия на агресорите и ще се увери, че законовия инструментариум ще бъде приложен бързо и ефективно в поредния случай на нападение срещу медицинско лице.

Коментари