Публикация

Пациенти с ревматоиден артрит искат достъпът им до лекарства да не се ограничава с една комисия

Пациенти с ревматоиден артрит искат достъпът им до лекарства да не се ограничава с една комисия

Водещи ревматолози от Пловдив подкрепиха своите пациенти в борбата им против централизирана комисия, която единствена ще има правото да отпуска лекарства за лечението на редица ревматични заболявания. Днес в града се проведе дискусия, организирана от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА). В нея участваха проф. д-р Анастас Баталов и д-р Иван Горанов – специалисти-ревматолози, които са членове на местната експертна лекарска комисия по ревматология. Това е комисията, която досега отпускаше на място медикаментите на повече от 2000 души от Пловдив и Южна България.

Първите 6 месеца са най-важни за лечението на пациентите, подчертаха експертите. За съжаление в България тези първи 6 месеца не минават в лечение, а в редица ненужни административни процедури като експертни съвети, чрез които се налагат финансово-икономическите критерии на НЗОК. Налагането на пациента да минава през експертни комисии е забавяне с до 18 месеца, твърдят ревматолозите. Те не смятат, че централизираната комисия е комисия с по-добра експертиза, а точно обратното. Комисията връща пациенти за ненужно хоспитализиране, не гарантира добро лечение и ранен достъп до качествена услуга.

Лекарите са на мнение, че достъпът на пациентите не само не трябва да се ограничава с една комисия в София, на която ще чакат на опашка болни хора от цялата страна, а напротив. Трябва да има комисии и в други градове на страната, за да не се налага те да пътуват. Николай Недялков от сдружение „АПРА“ сподели европейския и световния опит в Холандия, Гърция, Турция, САЩ, Япония, където не съществуват експертни комисии и/или съвети, които да назначават терапия и предписват медикаменти. Това право принадлежи само на първия ревматолог, който е диагностицирал и лекува пациента.

„За да минем на комисия в София, пристигаме един ден по-рано. За нас това са разходи от минимум 160 лв.- за гориво, хотел, паркинг“, разказаха пациенти по време на срещата. Една от тях сподели, че за да отидат до София, съпругът й, който е придружител, отсъства от работа 2 дни. Нейният личен доход е 300 лв., а пътуването до София й отнема около 5 часа. То й причинява неудобство и скованост, след което трябва да чака 4 часа в коридор. „Няма регламентирани правила за пациентите с трудна подвижност“, посочва тя.

Над 2000 души от Пловдив и региона настояват да продължат да получават лечението си в града и да не бъдат тормозени с непосилни за тяхното състояние пътувания. Зад тях застават и техните лекари. Пациентите с ревматични заболявания се обръщат към цялата местна общественост и настояват да бъдат подкрепени, защото техните проблеми се отразяват косвено както на близките им, така и на местния бизнес.

Коментари