Публикация

Лекари от УМБАЛ „Св. Марина“- Варна получиха призови отличия от организаторите на инициативата „Спешните медици, с които се гордеем“

Лекари от УМБАЛ „Св. Марина“- Варна получиха призови отличия от организаторите на инициативата „Спешните медици, с които се гордеем“

 

На официална церемония в Първа аудитория на МУ-Варна днес, 17 юли, бяха връчени грамоти на лекари и медици във връзка с инициативата „Спешните медици, с които се гордеем". Тя се организира от пациентски организации „Заедно с теб" и със съдействието и при домакинството на МУ-Варна. Учредяването на грамотите е по повод първото отбелязване на Световния ден на спешната медицина.

Първата връчена грамота „Отговорно обучение" бе за Медицински университет- Варна за организацията на обучение на студентите. Наградата прие зам.-ректорът по „Кариерно развитие" проф. д-р Светослав Георгиев, който сподели „ За нас е удоволствие и чест да бъдем домакин на днешната церемония по връчване на едни много специални награди – грамоти на благодарност  и признателност. Използвам възможността да поздравя организаторите на събитието в лицето на председателя г-жа Пенка Георгиева за начинанието и положения труд. Драги колеги, това, което правите всеки ден, няма цена!  Пожелавам Ви въпреки трудностите и проблемите в системата да продължите да бъдете пазители и спасители на човешкия живот. Защото и той, както и Вашият труд, са безценни!"

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова се обърна към присъстващите с думите „Няма по-тежък и по-отговорен труд от този на спешните медици. Това е труд, пред който всички ние се прекланяме. Благодаря на всички вас, че работите в тези условия и въпреки тях дарявате живот!"

Директорът на Дирекция „Здравеопазване" към Община Варна г-жа Анастасия Георгиева поднесе поздравления от името на кмета на града г-н Иван Портних и сподели, че преди броени дни в Общината е пристигнало благодарствено писмо от доволен пациент и, че се надява тези случаи да са все по-често занапред. Председателят на РК на Асоциацията по здравни грижи във Варна г-жа Райна Бояджиева също поздрави присъстващите от свое име и от името на председателя на БАПЗГ г-ж Милка Василева.

В категория „Спешен лекар с принос в донорството и трансплантациите" бе отличен проф. Вилиян Платиканов - регионален координатор по донорство и ръководител на Клиника по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ "Св. Марина" – Варна. За „Спешен лекар с призвание" бе отличен д-р Станислав Морфов от Център за спешна медицинска помощ- Варна. Д-р Шабан Хаджиев, лекар в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна" – Варна, д-р Десислава Кателиева, председател на Национална асоциация на работещите в спешна медицинска помощ и д-р Елена Шейтанова – Началник Спешно отделение за деца УМБАЛ „Света Марина" – Варна получиха приз за „Спешен лекар".

В категории „Спешен медицински специалист" и „Спешен реанимационен екип"  отличени бяха съответно Неджмие Ибрахимова - Исмайлова – мед. сестра в Спешно отделение на УМБАЛ „Св. Анна" – Варна и реанимационният екип с над 20 годишен стаж в ЦСМП Варна със стотици спасени пациенти пострадали при травматизъм или сърдечно съдови заболявания- д-р Пенка Чалъкова, мед. фелдшер Димитър Лефтеров и шофьор Росен Люцканов.

Наградата „Лекар с принос в стандартизацията на спешната медицина"получи проф. Стоян Миланов, преподавател в МУ Варна - национален консултант по спешна медицина, председател на Българското дружество по спешна медицина, координатор на Специализиран комплекс по анестезиология и интензивни грижи, началник на Клиника по анестезиология и интензивно лечение.

„Лекар-доайен в спешната медицина" стана проф. Милан Миланов за принос за въвеждането и развитието на специалността спешна медицина

България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година. До момента у нас има 1400 лекари с тази специалност. От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти „Спешна медицинска помощ" и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях. Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов"- Варна успешно провежда за втора поредна година варненско лятно училище „Въведение в спешната помощ" за студенти от 5 и 6 курс на обучение, което също се открива днес.

 

Коментари