Публикация

Уроинфекции при бременни – симптоми, рискове, лечение

Уроинфекции при бременни – симптоми, рискове, лечение

Интервю с д-р Георги Лазаров, специалист по урология и андрология, Първа САГБАЛ „Света София“

 

Д-р Лазаров, по-голям ли е рискът от инфекции на пикочните пътища при бременните жени?

Самата бременност, особено в по-късните месеци – от 22 г.с. нататък, предизвиква промяна в анатомията на жената. Нарасналата матка притиска пикочния мехур. Това може да затрудни уринирането, да стане причина за задържане на бактерии. 

 

Преди 22 г.с. инфекциите на уринарния тракт са свързани обикновено с предхождащи бременността заболявания - чести инфекции на пикочния мехур от вагинални течения или невро-мускулни нарушения на стената на мехура. 

Традиционно ваканционните дни през лятото минават покрай водните басейни.

Д-р Георги Лазаров
        Д-р Георги Лазаров

Какви рискове крие това?

Според мен няма значение дали жената е бременна или не.  По принцип лятото е сезонът на уроинфекциите. Мит е обаче, че точно водните басейни предизвикват възпаленията. 
През топлото време организмът се поти повече, загубата на течности оставя пикочната система на сухо. Това е една от причините за инфекциите на уринарния тракт. Второ, понякога момичетата и жените не обръщат внимание на някои вагинални течения, които винаги са израз на инфекция. И тук вече идва простудният момент - температурната разлика от горещия въздух и студената вода. 

 

Важно е да се спомене и състоянието, при което жената задържа урина - не ходи до тоалетната часове наред. Това е често срещано явление, което постепенно увеличава обема на пикочния мехур. Той се преразтяга, неговото съкращение става по-лошо, което крие риск от възникване на инфекции.

Обилният вагинален секрет ли е най-честият симптом за възникнала уроинфекция? 

Предвид анатомичните особености на жената (къса уретра) много лесно бактериите от влагалището могат да навлязат и в пикочната система. Не е задължително обаче да има вагиналната инфекция, за да възникне възпаление на уринарния тракт. Както споменах, неприемането на достатъчно течности и лошото уриниране са най-честите причини за уроинфекция през лятото.

 

Обикновено те се проявяват чрез следните симптоми: 
•    често уриниране;
•    болки ниско в корема;
•    болка по време и след полов контакт;
•    капка кръв след уриниране.

 

Най-често бременните страдат от цистит. Той се причинява от микроорганизми, които попадат в лумена на пикочния мехур през уретрата или по кръвен път след прекарани вирусни инфекции.

Може ли уроинфекцията да протече безсимптомно и жената да не знае, че е засегната? 

Да, възможно е. Нарушенията в мускулатурата на пикочния мехур протичат безсимптомно. Забелязал съм, че когато има отпускане на мускулатурата и жената забременее, бременността допълнително влошава нещата. 

 

През бременността са заложени редица изследвания, които са задължителни. Първото важно е през 12 гестационна седмица, когато се регистрира и самата бременност. Прави се биохимичен скрининг, пълна кръвна картина, изследва се урината. При наличие на бактерии, дори жената да няма симптоми, се пристъпва към лечение. 

Какви рискове крие неглижирането на инфекцията?

Има риск от т.нар. майчино-фетални инфекции. По кръвен път бактериална флора може да попадне в плода, независимо от плацентата. 

Как помагате на пациентките си?

При назначаване на лечението се взема предвид дали жената е бременна или не. Ето малко повече за терапията при бременни. 

 

До 12 г.с. е периодът, в който се оформя плацентата. Дотогава се въздържаме от антибиотично лечение. Най-често се пристъпва към терапия с растителни препарати, съдържащи червена боровинка. „Урокомфорт“ е натурален продукт, който повлиява симптомите при остри или хронични инфекции на пикочните пътища. Тази хранителна добавка съдържа американска червена боровинка, екстракт от коприва и Д-маноза. 

 

За червената боровинка е известно, че пречи на свързването на бактериите с лигавицата на пикочния мехур. Копривата действа диуретично, има противовъзпалително действие.
Комплексният състав ефективно повлиява болезнената и неприятна симптоматика, жената се чувства доста по-добре. Препоръчваната дневна доза е 2 пъти по 1 капсула. 

 

Понякога обаче, когато състоянието го изисква – например уроинфекцията е съчетана с температура, жената се прима в отделение за патологична бременност. Тогава дори в 7-а и 8-а гестационна седмица се назначават пеницилинови антибиотици. След прекарана уроинфекция, жената остава под наблюдение до края на бременността.

 

След 12 г.с. антибиотичното лечение винаги върви на първо място. Прави се стерилна урина и в зависимост от резултатите се назначава терапия. 

А каква е терапията при жени, които не са бременни?

На първо място се снема подробна анамнеза. Ако жената страда често от уроинфекции, дори и в момента на прегледа е с такава, трябва да се приложи антибиотик. След 7 или 10 дни след терапията се прави изследване на урината. Ако всичко е наред, урината е стерилна, се пристъпва към урофлоуметрия. Чрез специален уред се определя количеството, времето и скоростта, с които пациентката отделя урина. Скринингът дава реална оценка за изпразването на мехура и дали има, или не нарушения. В 99% от случаите се оказва, че e налице аномалия – функционална или морфологична. 

 

След това се минава на ехография. Назначава се терапия, която е по отношение на моториката на пикочния мехур. Тук фитопрепаратите не влизат в съображение. 

 

 

 

 

Каква е профилактиката? 

Редовно ходене до тоалетната - на 3 - 3,5 часа. Приемът на течности трябва да бъде съобразен със сезона. Ако през зимата е нормално да се приемат 1,5 литра, то през лятото трябва да се консумират 2 литра. Течности не означава само вода, а и сокове, чайове, супи.
Някои специалисти препоръчват да се приемат по 30 мл на килограм тегло.

 

Това е едната формула. Трябва да е ясно, че с дишането човек губи около 500 мл вода. Също толкова губи и в стомашно-чревния тракт, както и с изпотяването. Но индивидът има и други нужди – затова през лятото трябва да се приемат 2 литра течности. 

Кога да се търси помощ?

При болка и дискомфорт пациентките трябва да се обърнат към своя акушер-гинеколог, който следи бременността им. Специалистите имат ангажимент да назначават провеждането на изследвания. При отклонения в нормата, може да се проведе консултация и с уролог. 

 

Ако жената страда често от уроинфекции (3 или повече пъти годишно), ако изпитва чувство за недоизпразване на мехура, особено планирайки бременност, е добре да посети уролог. Той ще проведе съответните изследвания и да предпише лечение на основния проблем. Рецидивите могат да се избегнат, стига да се намери точната причина за инфекцията. 

Коментари

Страхотна статия, д-р Лазаров !