Публикация

Едното бебе на 62-годишната родилка ще бъде транспортирано в София


Едно от бебетата, родени от 62-годишна Красимира Димитрова от Русе, утре ще бъде транспортирано до Клиниката по неонатология на Университетска детска болница в София. Мери ще бъде подложена на скринингово проследяване за ретинопатия.

Майката е дала съгласието си за преместването на детето, заяви д-р Нина Радкова, началник на неонатологичното отделение в русенския АГ комплекс, цитирана от Дарик.

Д-р Радкова отбеляза, че Мери е в добро състояние. Родено 900 грама, момиченцето вече тежи 1140 грама.

Критично остава състоянието на близначката й Жаклин, която продължава да е на апаратно дишане. Бебето преживя уникална 5-часова операция на червата и беше спасено след белодробен кръвоизлив. Роденото половин килограм в 29-ата седмица на бременността, детето сега тежи 700 грама.

Директорът на русенската болница д-р Минчо Вичев заедно с колегите си от АГ комплекса ще внесат колективна жалба в Етичната комисия на Българския лекарски съюз срещу института за репродуктивна медицина в Плевен, където е направена ин витро процедурата на 62-годишната майка. Причината е обвиненията на плевенските им колеги в некомпетентност, липса на апаратура и вътрешноболнична инфекция.

В Русе се извършват всякакви гинекологични операции, смъртността при родилки и бебета е една от най-ниските и от 12 години не се е налагало да се вика консултант при нас.

Това заяви началникът на АГ комплекса д-р Георги Хубчев, който извърши секциото на възрастната родилка. По думите му Красимира Димитрова е напълно здрава.

Коментари