Публикация

Полиневропатия може да има преди диагнозата диабет

Полиневропатия може да има преди диагнозата диабет

Интервю с д-р Галини Христов, специалист по нервни болести, Транспортен медицински център - Варна

 

Д-р Христов, много хора смятат, че диабетната полиневропатия възниква след дългогодишно боледуване от диабет. Това така ли е?

Невинаги. При някои пациенти диабетната полиневропатия се диагностицира преди захарния диабет.
Диабетът се установява обикновено при хора над 50-годишна възраст. Стресът, наднорменото тегло, заседналият начин на живот и генетичното предразположение са най-честите фактори за това заболяване. 

Д-р Галини Христов, диабетна полиневропатия
        Д-р Галини Христов

Какво представлява диабетната полиневропатия?

Най-честата форма на диабетната полиневропатия е дисталната симетрична сензорна полиневропатия. Тя е съпътствана от неприятни усещания: тръпнене, мравучкане, студенина, скованост, парене и други. Тези симптоми засягат крайниците. 

 

Когато настъпи и болковият синдром, налице са остри, стрелкащи и понякога изгарящи болки. Тези оплаквания се засилват през нощта. Понякога се засяга автономната нервна система. Характеризира се с оплаквания на сърдечносъдовата, гастроинтестиналната, терморегулаторната система и други. Нарушенията на протективната сетивност на долните крайници крие сериозен риск от развитие на диабетна язва.

Има ли начини, чрез които още при установяване на диабет да се избегне това усложнение?

Най-важно е постигане на трайно добър гликемичен контрол от самото начало на захарния диабет. Необходимо е да се прави профилактика, да се проведе патогенетично и симптоматично лечение на рисковите фактори. Лечението с подходящ инсулин навреме, включен в терапия, отлага появата на диабетна полиневропатия и осигурява по-лекото й протичане.

Какви грижи трябва да полагат за крайниците си хората с диабетна полиневропатия? 

•    Ежедневни бани на стъпалата с топла вода и мек сапун;
•    Старателно подсушаване на стъпалата;
•    Масажи с овлажняващ крем и напудряне;
•    Специално внимание на ноктите;
•    Ежедневна смяна на чорапите и използване на подходящи обувки;
•    Наблюдение на стъпалата и пръстите;
•    Активни движения и спорт за добро кръвоснабдяване на крайниците.

 

Диабетна полиневропатия - симптоми, диагностика и лечение

Колко време минава от появата на диабета до развитие на това състояние?

При диагностициране на захарен диабет в голям процент от пациентите се установява засягане на периферната и автономната нервна система, дори да няма субективни оплаквания.

 

След подробна анамнеза и eлектромиография (EМГ) се доказват тези промени. Диабетната полиневропатия е от хетерогенната група заболявания и някои от тях се проявяват и при хора в преддиабетен стадий.

Диагнозата лесно ли се поставя?

Да. Изчерпателната анамнеза е много важна: какво е състоянието на захарния диабет, гликемичният контрол, имат ли болки в крайниците, промяна на цвета на кожата, загуба на чувствителност, тръпнене, мравучкане, язви на стъпалата и други. Следва неврологичният статус: загуба на СН рефлекси, хипестезия по дистален тип, положителен тест Ipswich touch, липсващи пулсации по артериите на долните крайници и други.

Какво е лечението? Има ли медикаменти, които забавят развитието на състоянието? Може ли човек да се излекува напълно?

След подробен статус и ЕМГ изследване определяме тежестта на полиневритния синдром. Лечението е комплексно: постигане на добър гликемичен контрол, патогенетично и симптоматично лечение. 

 

Доказано е, че ефикасно възстановяване на неврологичния дефицит оказва алфалипоевата (тиоктова) киселина. Тя повлиява оксидативния стрес при хронична хипергликемия. 

 

Работя с „АлфаЛипомакс“ - хранителна добавка под формата на капсули. Съдържа алфалипоева киселина,  витамини от група B, както и фолиева киселина. Дозата е индивидуална, спрямо състоянието на пациента. След като я определя, тази добавка не се спира до тогава, докато преценя, че е необходимо. 

 

АлфаЛипомакс - ефикасно повлиява диабетната полиневропатия

 

Някои лични лекари предписват продукта за 3 месеца, после съветват да се направи пауза, после пак да се пие. Според мен това не е правилно. Каква пауза – диабетът прави ли пауза?!

 

Алфалипоевата киселина е антиоксидант, който подобрява мембранния метаболизъм на нерва и възстановява електрофизиологичните му параметри. В комбинация с мастноразтворими витамини има много добър ефект.

На колко време трябва да бъде прегледът при установена вече диабетна полиневропатия?

В началния период, когато я диагностицирам у пациент, проследяването и консултациите са много чести. Искам да се убедя, че дозата от лекарствата е достатъчна и ефектът от тях е добър. Защото при някои пациенти симптоматиката по-бързо се повлиява. 
В рамките на 3 месеца регулирам терапията, на 6 месеца правя ЕМГ. През това време съм определил какво да е количеството на алфалипоевата киселинa, на мастноразтворимите витамини, на съдоразширяващите медикаменти. 

Увредените периферни нерви при диабет могат ли да се възстановят?

Всички периферни нерви се възстановяват при подходящо лечение. Нервът (аксонът) има способността да прораства, когато му се осигурят съответните стимули и условия за това.
Друг е въпросът, че при диабетът тези фактори, които влияят негативно на нерва, съществуват. Повечето пациенти са на перорално лечение. Ниското ниво на глюкозата не значи, че може да се компенсира липсата на инсулина. Той има много функции в организма, включително и това, че подобрява мембранната функция на невроните, действа върху митохондриалната мембрана, влияние на баланса на глюкозата в самата нервна клетка.

 

Имам пациенти, при които кръвната захар е 6,5, а краката им са в тежко състояние. Терапия само с антидиабетични лекарства не е достатъчна. Необходима е и физиотерапия, която се назначава от невролог. Чрез терапевтичните процедури се подобрява състоянието на кръвоносните съдове, които хранят нерва, възстановяват се невроните и се повлиява оксидативният стрес.

 

Моята практика е във Варна. На пациентите ми, които нямат сърдечни усложнения, препоръчвам плажа. Таласотерапията (лечението с морската вода) повлиява много добре. 

 

Лечение на диабетната полиневропатия

 

 

Ако не се лекува състоянието, какви са рисковете?

Има опасност от пареза на периферните нерви – на един или група нерви. Едновременно с нарушение на кръвоснабдяването може да доведе до инвалидизация.

Тези, които в рода си имат диабетик, колко често да ходят на лекар?

Посещенията трябва да са на 1 година, да изследват кръвно-захарния си профил, да намалят килограмите и ако имат оплаквания, които ги притесняват, да потърсят веднага лекарска помощ. 
 

Коментари