Публикация

Начин на живот и психично здраве

Начин на живот и психично здраве

Забележка: текстът е публикуван първоначално в моя блог под заглавие "Има ли връзка между начина на живот и психичното здраве?"

 

Да. Има такава връзка.

 

Начинът на живот има значение за психичното здраве. Д-р Роджър Уолш, професор в University of California Irvine, въвежда термина терапевтични промени в начина на живот (therapeutic lifestyle changes, или накратко TLCs), за да опише как хората могат да увеличат своето благополучие и душевно здраве.

 

Терапевтичните промени начина на живот включват осем области на човешката дейност. Ако сте проактивни и постоянни, дори чрез малки промени в тези осем области, бихте могли да увеличите чувството си за контрол над живота си, за добруване, покой и хармония със събе си, и в крайна сметка може да заживеете много по-добре (в психологическия смисъл на думата добре) . 

 

Данните от изследването на д-р Уолш са публикувани в сп. American Psychologistпрез януари 2011г., а тук накратко предавам съдържанието. 

Осемте области на промени в начина на живот са:

Упражнения

 

Умерените физически упражнения има пряка връзка с чувството за благополучие. Хората, които са физически активни, се чувстват по-добре от тези, които не прибягват до физически упражнения. Ако правите редовно упражнения, ще подобрите когнитивните си функции: внимание и памет (включително в напреднала възраст!), а на физиологично ниво ще подпомогнете образуването на неврони в мозъка. 

 

Диета

 

Храненето е важно за психичното здраве. Важно е да се ядат повече разноцветни плодове и зеленчуци (т.нар. диета на дъгата) и риба (богата на омега-3 мазнини). При децата има връзка между вида на храната и училищните им постижения. При възрастните съществува положителна корелация между избора на храна, от една страна, и поддържането на когнитивните функции и ниските нива на психопатология, от друга. 

 

Природа

 

В продължение на хилядолетия природата е била обичайната човешка среда. Индустриалното общество създава заетия градски човек, който е по-дистанциран от природата. Ако прекарвате повече време в природна среда, ще избегнете изкуственото железо-бетонно-пластмасово обкръжение, ще се спасите от медийния потоп, а за сметка на това ще повишите познавателните си способности и психологическия си баланс. 

 

Добри отношения

 

Поддържането на добри междуличностни отношения е важно за психичното ви здраве, а освен това ще подобри социалните ви умения. В бестселъра Изключителните Малкълм Гладуел разказва историята на градчето Росето в САЩ, която безусловно доказва положителната връзка между социалните взаимоотношения на хората и тяхното здраве и чувство за благосъстояние. Така че, срещайте се и прекарвайте време с близките и приятелите си.

 

Отдих и забавление

 

Имате потребност от баланс между работата и почивката. Имате нужда от пълноценно свободно време. Заниманието със странични интереси ще ви донесе множество психологически "печалби". Например, свирене на музикален инструмент, рисуване, спорт, пикници, разходки, подреждане на пъзели, алпинизъм и така нататък се считат за благотворни развлекателни дейности. 

 

Релаксация и управление на стреса

 

Техниките за релаксация смекчават въздействието на хроничните стресори. Като ги прилагате, можете да намалите тревожността, безсънието, изгарянето, и паническите разстройства. Медитацията и йогата ще ви донесат усещане за спокойствие, ще неутрализират отризателните емоции и ще ви направят по-емпатични. Психотерапията и коучингът пък ще ви помогнат да развиете уменията си за самостоятелно управление.  

 

Религиозно или духовно участие

 

Трансцеденталните преживявания са жизнено важни за повечето хора. Има връзка между духовните преживявания и психичното здраве. Любовта и прошката могат да насърчат повишаването на благосъстоянието и намаляването на тревожността, депресията и употребата на наркотици. Хората, които редовно посещават църковни литургии, съобщават за по-високи нива на психологическо благосъстояние, отколкото хората, които не ходят на литургии. Ако не можете да посещавате църква (или не желаете, защото сте атеист/агностик), може да потърсите друг начин да развивате духовната страна на съществуването си. 

 

Допринасяне и служене

 

Даряването и доброволчеството са примери за алтруизъм, които помагат не само на получателите, но и на даващите да се чувстват по-добре. Открита е корелация между нивото на алтруизма и психичното здраве. Хората, които доброволстват, са психологически по-здрави. Те са и по-щастливи (по данни, измерващи тяхното субективно усещане за благополучие). И между другото, живеят по-дълго. Така че не чакайте - правете повече добро! 

 

Бележки: 

1. За последната сфера на живота д-р Уолш изрично подчертава, е полагането на грижи за близък, който е тежко болен или с деменция, не действа оздравително за помагащия - напротив, може да доведе до прегаряне (изчерпване, на английски burnout).

2. Имайте предвид, че в психологията корелация не значи причинно-следственост (каузалност). Тоест, няма гаранция, че ако промените нещо в живота си, непременно ще сте по-здрави. Но данните говорят, че има такава тенденция и че при промени в осемте области на живота, има положителни промени и в нивото на психичното здраве. 

Коментари