Публикация

Адекватният прием на витамин D укрепва рефлексите и устойчивостта

Д-р Александър Шинков от Университетската болница по ендокринология в София в интервю за Хелт медия.


Д-р Шинков, напоследък излизат доста научни данни, че ролята на витамин D надхвърля традиционните представи за значението му за здравето...
Нека първо да уточня, че витамин D всъщност не е никакъв витамин. Като биосинтеза, като регулация и обмяна той е типичен хормон. Ефектите му в организма се осъществяват чрез рецептори, както при всички други хормони. Факт е, че ролята на D-хормона надхвърля това, което масово се знае за него, че предпазва от рахит. Но нормалните нива на калция и фосфатите в организма, които се осигуряват чрез витамин D, са важни не само за костите, а и за функцията на почти всички клетки в организма. Калцият участва в много важни процеси – предаване на нервните импулси, растеж и размножаване на клетките. Съвременните проучвания показват, че рецептори за витамин D имат почти всички човешки тъкани. При това положение недостигът му причинява съответните ефекти.

Американците дори говорят за роля на D-хормона при предпазването от рак.
Има научни данни, че достатъчното ниво на този хормон в организма вероятно предпазва от някои видове злокачествени заболявания, а недостигът му допринася за тях. Освен това се подозира връзка между недостига на D-хормона и сърдечно-съдовите заболявания като исхемична болест и артериална хипертония, както и при възникването на диабета. През следващите години очакваме още новини в полето на витамин D. Вероятно препоръките за неговия прием ще се променят. И това вече е факт, защото дневната препоръчителна доза се промени от 300-400 на 800-1000 единици, а при недостиг дори и повече. А недостигът на този витамин е много чест.

Не се ли набавя достатъчно витамин D с храната?
Не, защото храната не е основният източник на този витамин. D-хормонът се синтезира в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Но всеки трябва да се съобразява и с препоръката на дерматолозите да не се печем прекомерно заради риска от кожен рак. Важно е да се спазва мярката – трябва да има едно минимално излагане на слънце, без да се стига до изгаряния. 20-30 минути на ден три-четири пъти седмично би било достатъчно при здрави хора.

Трябва ли всеки да си изследва нивата на витамин D в кръвната плазма?
При скринингови изследвания е установено, че при 50 процента от случайно подбрани хора нивата на витамин D са били под необходимите. Но в практиката такова изследване се назначава от лекаря при конкретни клинични показатели.

Има ли риск да се приема D-хормон от здрави хора, без да са установили лабораторно неговото ниво в организма си?
Ако се приемат стандартните дози, рискът от хипервитаминоза е минимален към нулев. Защото препоръчителните дози са много под токсичните.

Каква е ролята на D-хормона при възрастните хора?
Много от тях имат остеопороза, а витамин D – както вече стана дума - е ключът, който позволява усвояването на калция. Затова в цялостния комплексен лечебен алгоритъм на остеопорозата D-хормонът има важна роля.

Всъщност как се определя рискът от костни фрактури при възрастните?
Преди време за основен показател смятахме измерената костна плътност. Но днес подхождаме комплексно, преценяваме множество фактори, които определят риска от фрактура – възраст, допълнителни заболявания, прием на медикаменти, телесно тегло, двигателен и хранителен режим, социална среда, пушене и др. Защото има пациенти с ниска костна плътност, които никога не получават счупване, и такива, които са с приблизително нормална плътност, но претърпяват фрактура. Оказва се, че ако един възрастен човек не пада, той има шанс да се предпази от счупване, дори и с остеопороза, както и обратното.

Има ли значение D-хормонът за предпазване от падане при възрастните?
Да, защото той има отношение към мускулния тонус и мускулната сила. Адекватният прием на витамин D укрепва рефлексите и устойчивостта.

Но известно е, че витамин D се усвоява след сложна преработка през бъбреците, които с годините значително редуцират функцията си?
Има препарати, които са производни на витамин D и всъщност прескачат обмяната в бъбрека, те дават на организма вече преработен витамин в готова за усвояване форма.

Коментари