Публикация

Хипертонията е подмолно заболяване, за което трябва да мислим при неразположение през лятото

 Хипертонията е подмолно заболяване, за което трябва да мислим при неразположение през лятото

Ако често ви безпокои главоболие, ако усещате тежест в тила, задух, умора, раздразнителност, кървене от носа, не се успокоявайте с жегите, това може да са прояви на хипертония, казва кардиологът от Аджибадем Сити Клиник Бургас, д-р Даниела Ватева.

 

Много често заболяването протича подмолно, без човек да подозира за него, но за да не се стига до сърдечна криза или инфаркт, трябва да сме добре информирани и подготвени.

При здравия човек повишеното кръвно, предизвикано например от гоненето на автобуса, бързо се нормализира. Но при хипертониците е друго - кръвното налягане си остава постоянно повишено, а понякога се повишава още повече и се стига до хипертонична криза. Ако не се започне своевременно лечение, болестта прогресира и износва сърцето, бъбреците или кръвоносните съдове и нерядко нелекуваната хипертония може да доведе до бъбречна недостатъчност, кръвоизливи в очната ретина, а в най-тежките случаи до инсулт или инфаркт.

 

През лятото мнозина хора се претоварват със стоенето на жаркото слънце в градината на вилата или на плажа и не усещат приближаващата опасност. Повишаването на кръвното налягане е реакция на организма, която се опитва да го приспособи към промените на времето, физическите и емоционалните натоварвания, към магнитните бури. Продължителното психоемоционално напрежение и потиснатите емоции също водят до повишаване на кръвното налягане, а впоследствие до хипертония.

 

Моят съвет е да се научим да измерваме кръвното си налягане, всеки трябва да има у дома апарат за тази цел. Измервайте го най-добре сутрин, в състояние на покой, а преди това не пушете и не пийте кафе. Не се плашете, ако налягането е повишено. Защото при физическо натоварване или стрес дори и здрав човек може “да вдигне кръвно „

 

Към лечението на хипертонията трябва да се подхожда индивидуално, като се отчитат съпътстващите заболявания. Това го знае само специалистът, затова в никакъв случай не се занимавайте със самолечение и не се водете от съветите на хипертоници със стаж.

Хипертонията се лекува цял живот, веднъж констатирана, хапчетата ни съпътстват до края на дните ни - предупреждава д-р Ватева.

 

В горещите дни избирайте сянката, а като излизате на слънце, слагайте шапка с периферия и приемайте течности. Оптималното време за работа на вилата е от 6 до 8 часа сутринта, за плаж - рано сутрин и в късния следобед. Следете как се чувствате. Ако възникне стягаща болка в гърдите, главозамайване, прилошаване, “мушици” пред очите, тогава идете на прохладно място и си починете. Ако обаче не ви мине, извикайте “Бърза помощ „или отидете на преглед при кардиолог.

 

Създайте си свой психологичен комфорт. Недостатъчен сън, неудовлетвореност от работата, караници, конфликти - това са негативни емоции, които водят до излишно производство на адреналин и нарушават работата на нервната и кръвоносната система. Длъжни сте да опитате да запазите доброжелателно разположение на духа.

На някои хора помагат молитви и медитация, на други - разходки, общуването с природата или с домащния любимец, рисуването, шиенето на гоблени.

Важното е да си подберете нещо, което да подхожда лично на вас, което да ви доставя удоволствие и да ви носи спокойствие.

Коментари