Публикация

Д-р Дечо Дечев: Невидими хора дърпат конците на НЗОК

Д-р Дечо Дечев: Невидими хора дърпат конците на НЗОК

Проблемът в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) идва от едни хорица, които се въртят на места, които не са видими за обществото, но дърпат конците на институцията. 
Това обяви новият управител на осигурителния фонд д-р Дечо Дечев пред bTV.

 

Д-р Дечев беше избран от парламента почти с пълно единодушие (кандидатурата му беше одобрена от 124 депутати, един гласува „въздържал се“) в края на миналата седмица. Той ще довърши мандата на проф. Камен Плочев до 12 март 2020 г.

 

Д-р Дечев каза, че знае кои са хората, които дърпат конците, но не спомена имена. Уточни, че те са част от системата на здравната каса, реално участват в управлението й. Допълни, че ще се опита да работи с тях. 

 

 „Ако не искат, просто ще трябва да видим кой ще си ходи – или аз, или те“, каза управителят на НЗОК.

 

Той изтъкна, че

в момента изборът му на екип е затруднен, има хора, който се опитват да бетонират кадровата ситуация

Новият управител на касата предупреди, че не е от тези хора, които позволяват да им се диктуват решения. Той уточни, че е приел да оглави НЗОК, въпреки че новият пост не е по-добре платен, нито му носи повече предимства от директорския пост в болница „Свети Иван Рилски”, защото има много проблеми за решаване и смята, че може да се справи.

Приех, защото мисля, че ситуацията по-тежка не може да стане

допълни той.

 

Д-р Дечев спомена, че се познава със здравния министър, работили са заедно. „Мисля, че ще имаме добра комуникация“, подчерта управителят на НЗОК. 

 

Според него

трябва коренна промяна в дейността на касата

Осигурителният фонд трябва да работи в 3 ключови посоки – ефективност, ефикасност и контрол. 

 

Д-р Дечев даде следния пример през камерите на телевизията:
„Представете си, че Вие, аз и Вашият оператор искаме да отидем от София до Варна. Вие тръгвате с лека кола и стигате до Варна, аз взимам едно такси и стигам до Варна, но Вашият оператор преценява, че иска да отиде с яхта – отива до Солун, взема яхта и стига до Варна. И тримата стигаме до Варна, т.е. и тримата постигаме целта си. След като сме постигнали целта си, означава, че сме ефективни – че сме спазили първият критерий, който искаме. В медицината това означава да постигнем клиничен положителен резултат - да сме ефективни. 

 

И тримата обаче постигаме тази ефективност на три различни цени. Вие, тръгвайки с кола, изхарчвате например 80 лв., аз с такси изхарчвам 200 лв., Вашият оператор - 5000 лв. И на тримата касата ни заплаща пътя до Варна. Т.е. независимо от цената на постигането на ефекта, в момента НЗОК плаща всичко и затова греши. 

 

Ето това искаме да постигнем – срещу ефективността да има ефикасност, на възможно по-ниската цена. Пределно ясно ми е, че тези, които в момента се возят в яхтата, ще са против – те са малка група, но са много гръмогласни. Те имат достъп всякъде – до медии, до политици“.

 

Д-р Дечо Дечев допълни, че

в момента има силно фармацевтично лоби

По думите на д-р Дечев то пробивало навсякъде и формирало най-големия разход за лекарства. Имало и силно болнично лоби, което съществувало на гърба на държавните и общинските болници.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари

Точно това са причините за лошо управлявано здравеопазване -лобита .бяла мафия и бордове