Публикация

Над 130 души се изследваха безплатно за хепатит в Смолян

Над 130 души се изследваха безплатно за хепатит в Смолян

132 души се изследваха безплатно за хепатит В и С в Смолян по време на първата акция в рамките на кампанията „Скъсай с хепатита!“, която се проведе вчера, 23 юли, на площад „Свобода” в Смолян. 

Отчетени са два положителни резултата за хепатит С

инфекцията е открита у две жени (на 25 и 55 години). Те са насочени за допълнителни изследвания и консултация със специалист гастроентеролог, информират от Сдружението за борба с хепатита „ХепАктив“.

 

Началото на инициативата беше дадено с официално събитие, в което взеха участие д-р Даниела Дариткова-Проданова, председател на Комисията по здравеопазването, Марин Захариев, заместник-кмет на община Смолян, Андриян Петров, заместник-областен управител, д-р Сийка Чернева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ към РЗИ – Смолян, Силвана Лесидренска, председател на Сдружение „ХепАктив”, и други.

 

Д-р Даниела Дариткова акцентира върху съвместните усилия на всички заинтересовани страни в посока осигуряване на адекватна превенция и скрининг. Тя посочи, че към момента Министерството на здравеопазването работи за осигуряване на сигурност на кръвните продукти. Ведомството е поело ангажимент за закупуване на нужните апарати за въвеждане ранно диагностициране на вирусни частици в кръвта - НАТ-технология. 

 

Д-р Дариткова подчерта, че благодарение на успехите на държавата в осигуряването на лечение на хората с хепатит С,

броят на излекуваните пациенти е над 3000

Сред успехите на България е и въвеждането на ваксинацията срещу хепатит В при новородените. 

 

Марин Захариев, зам.-кмет на община Смолян, приветства организаторите и участниците, като подчерта значението на ранното диагностициране на хепатита от гледна точка постигане стратегията на Световната здравна организация за елиминиране на заболяването до 2030 г. 

 

Той демонстрира ангажираността си към кампанията, като се изследва за хепатит и подкани всички да го направят в името на здравето си.

 

Инициативата в Смолян представлява първата от серия активности в различни градове на България за отбелязване на Световния ден за борба с хепатита – 28 юли. Тя се провежда с подкрепата на Министерството на здравеопазването, община Смолян и Регионалната здравна инспекция в Пазарджик.

Световният ден за борба с хепатита (28 юли) се отбелязва от 2008 г. насам

Събитието се организира от Световния хепатитен алианс и се чества по цял свят. Инициативата цели да повиши информираността на обществото за заболяването, начините на превенция и лечение.

За вирусните хепатити:

Хепатит А

Този вид хепатит е известен като „болестта на мръсните ръце“, тъй като се предава по фекално-орален път. За да избегнете заразяване с него, е нужно да се спазва много добра лична хигиена. Безспорно най-добрият метод за превенция е ваксинацията, която е препоръчителна в България, изтъкват от „ХепАктив“.

Хепатит B

Този вид хепатит може да протече без никакви симптоми, а когато те се проявят, вече да са минали години от заразяването и съответно да е настъпило чернодробно увреждане. Предава се по кръвен път и при полов контакт. В България е въведена задължителна имунизация за всички новородени след 1992 г.

Хепатит C

Този вид хепатит се предава по кръвен път и за него не съществува ваксина. Подобно на хепатит B, и той може да протече безсимптомно и да доведе до чернодробна цироза и рак на черния дроб. За хепатит C има лечение, което се поема и от НЗОК. 

Проблем у нас обаче остава ниското ниво на диагностика, тъй като безплатни изследвания не се поемат от никакви обществени фондове. Всеки може да се зарази с хепатит C. Сред най-уязвимите групи попадат: лекари и медицински специалисти, зъболекари, хора с пиърсинги, татуировки и други. 

 

Сред най-застрашените групи са хората на възраст над 45 години, които в миналото са претърпели медицински манипулации и кръвопреливане, тъй като преди 1992 г. кръвта и кръвните продукти не са били изследвани за хепатит С.

Коментари