Публикация

Експерти ще разработят програма за превенция на вирусните хепатити

Експерти ще разработят програма за превенция на вирусните хепатити

Министерството на здравеопазването ще инициира създаването на работна група от представителите на заинтересованите институции и организации за изработването на

Национална програма за превенция и контрол на вирусните хепатити в България

В нея трябва да бъдат включени както ефективен скрининг и превенция, така и осигуряването на още по-добри възможности за лечение.

 

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова на инициатива по повод Световния ден за борба с хепатита, която се проведе в парламента.

 

Светлана Йорданова припомни, че като част от събитията по време на Българското председателство на Съвета на ЕС беше проведена Регионалната конференция на тема „Скрининг и превенция на вирусния хепатит и ХИВ в Централна и Източна Европа. Общи предизвикателства, съвместни решения“. В рамките на Конференцията бе приета Декларация за действия за

елиминиране на вирусните хепатити до 2030 г.

 в съответствие с целите на Световната здравна организация (СЗО). 

Министерството на здравеопазването подкрепя заключителната декларация и отправя предизвикателство към заинтересованите страни за поставяне на национални цели и изработване на Национални планове за елиминиране на вирусните хепатити и скринингови програми за ранно откриване и своевременно включване на лечение и здравни грижи на инфектираните лица. С приемането на тази декларация страните се насърчават за обмен на добри практики и сътрудничество, увери заместник-министърът.

Светлана Йорданова подчерта, че в Декларацията са начертани посоките, в които държавите да развиват своята дейност по превенция и лечение на болните от хепатит C.

 

Българските пациенти трябва да знаят и да им се напомня всеки ден, че

лечение за хепатит C има и то се осигурява от държавата

 

 допълни заместник-министърът.

Коментари

г-н Илия Илиев
1 авг 2018 19:43

Циганите в България разнасят всички видове Хепатит.Трябва да се построят крематориуми за цигани и да бъдат ефтанизирани,по най-хуманен начин!