Публикация

Десетки се прегледаха безплатно за метаболитен синдром във ВМА

Десетки се прегледаха безплатно за метаболитен синдром във ВМА

Десетки пациенти бяха консултирани от специалистите от Клиниката по ендокринология и болести на обмяната на Военномедицинската академия в рамките на кампанията „Заедно срещу метаболитния синдром”.

 

Това е поредната кампания от клиниката за безплатна профилактика, като ежегодно се провеждат по няколко такива, посветени на различни социално значими заболявания.

 

Специалистите са категорични, че

профилактичните прегледи са гаранция за добро здравословно състояние

По думите им, не е необходимо да чакаме да се появят оплаквания и чак тогава да потърсим лекарска помощ - чрез ранна диагностика много болести могат да се овладеят, преди да са довели до необратими промени в организма.

Метаболитният синдром представлява група от рискови фактори

включваща централен тип затлъстяване, повишена кръвна захар над 6.1 ммол/л или захарен диабет, нарушен мастен профил, повишено артериално налягане над 130/85 mmHg.
 
Този тип затлъстяване се свързва с възникване на инсулинова резистентност и метаболитен синдром, а също така допринася и за развитието на артериална хипертония, нарушения в обмяната на мастите и е независим рисков фактор за сърдечносъдова заболеваемост.

Централният тип затлъстяване се открива лесно чрез измерване на обиколката на талията

 ≥ 89 см за жени и ≥ 102 см за мъже.

 

Допълнителни фактори за възникване на метаболитен синдром са още недостатъчната физическа активност, генетичното предразположение, възраст, хормонални промени и други.

 

Статистиката сочи, че

при хората с метаболитен синдром има два пъти по-висока сърдечносъдова смъртност

и три пъти по-висок риск от сърдечен инфаркт или мозъчен инсулт в сравнение с останалите. Освен това, пациентите с метаболитен синдром са с пет пъти по-висок риск от развитие на захарен диабет тип 2.

 

С цел превенция специалистите препоръчват здравословни режими на хранене.
Според проучванията увеличената консумация на зеленчуци, плодове, риба, птиче месо, пълнозърнести храни, ядки и млечни храни, е успешна стратегия в борбата с диабета.

 

Високият прием на въглехидрати и наситени мазнини (сладкиши, десерти, червени меса, както и високомаслени млечни продукти) повишава риска от диабет.
 
Допълнителни съвети за храненето са намаляване на порциите, задължителна закуска, пиене на пълна чаша вода преди хранене за постигане на ситост, избягване на пържени и панирани храни, на пикантните подправки и солта, ограничаване консумацията на алкохол.

Пийте достатъчно количество вода. Минимумът не трябва да бъде под 1.5 литър на ден, а при физическо натоварване - поне 3 литра течности. Пийте често, в умерени количества. Не оставяйте храна и лакомства на трапезата - това изкушава. Не забравяйте физическата активност,

 

съветват още специалистите.

Коментари