Публикация

Безплатни тестове за хепатит В и С в София 

Безплатни тестове за хепатит В и С в София 

Безплатни скринингови изследвания за хепатит В и C ще се преведат в София на 28 юли (събота).

Всеки, който желае, може да провери дали е носител на вируса

в градинката срещу Халите, пред бившата Централна минерална баня (сега Регионален исторически музей) от 10:00 до 17:00 часа. 

 

Акцията се организира от CheckPoint - София и сдружение „ХепАктив” и е по повод Световния ден за борба с хепатита – 28 юли. Тази година той ще премине под надслов

„Скъсай с хепатита!”.

 

Организаторите препоръчват

всички хора над 50 години да си направят тест за хепатит В и С

При тях рискът да са носители на някой от хепатитните вируси, без да знаят това, е значително завишен.

 

Безплатните изследвания ще се извършват с бързи скринингови тестове, като се взема само капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в рамките на 15 минути. Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им. Преди провеждането на изследването не се налагат ограничения относно приема на храна и напитки.

На 28 юли всеки, желаещ да се изследва за хепатит В и С, ще може да направи това и на ул. „Цар Самуил“ 111

 

където CheckPoint - София ще работи със стандартното си съботно работно време - от 12:00 до 18:00 часа.

 

Кампанията „Скъсай с хепатита!” се организира от Националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист” и сдружение „ХепАктив” и се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазване към Народното събрание. 

 

Инициативата има за цел да предостави възможност на повече хора да се изследват безплатно за хепатит В и С, като същевременно съдейства за повишаване информираността за заболяването, начините за превенция и лечение.

Световният ден за борба с хепатита – 28 юли, се отбелязва ежегодно от 2008 г. насам

 

Събитието се организира от Световния хепатитен алианс. 

През 2015 г. Световната здравна организация прие стратегия за елиминиране на хепатита до 2030 г., като акцент в нея са ранната диагностика и лечението на заболяването.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store

Коментари