Публикация

Проф. Филип Куманов с нова книга за екзотични пътешествия

Проф. Филип Куманов с нова книга за екзотични пътешествия

Известният български ендокринолог проф. Филип Куманов издаде нова книга – този път не по медицински въпроси, а за пътешествията си в далечни страни пред последните 5 г.

В „Мигове под южния кръст“ той описва срещите си с индианци в джунглата на Парагвай,

изкачването си по ледниците в Патагония, лов на пирани и на каймани по река Рио Негро. Обект на възторга му в творбата стават най-големият будистки храм в света Боробудур, сградата на уникалната опера в джунглата в Манауш от XIX в., вълнуващите залези над Индийския океан.  

 

Множествените водопади Игуасу спират дъха на пътешественика

 

„Опитал съм се да пречупя необичайната красота на тези места през призмата на опасностите, които крият и вярванията и настроенията на местните жители“, споделя той.

Един от най-колоритните моменти, описани от пътешественика, е ловът на каймани на фона на потъщавата в мрак джунгла край Рио Негро. Групата ентусиасти тръгнала за пирани, но изненадващо се натъкнала на каймани, което се оказало сериозно изпитание за ловците аматьори.

 

Бебе кайманче n
Cъбирането на Амазонка и Рио Негро

 

Само за 2 часа в джунглата на Парагвай професорът бил ухапан 46 пъти от комари,

което го сблъскало челно с най-големите му страхове от малария.

С тънък психологизъм проф. Куманов представя срещите си с индуистки свещеник, с колоритен студент по биология – полуиндианец, полуевропеец, с индиански деца, които по думите му проявяват „завидна сдържаност и достойнство“.

 

Най-големият будистки храм Боробудур

 

Цялата книга е илюстрирана със снимки от самия автор.

„Мигове под южния кръст“ е подготвена от издателство „Изток-Запад“ и вече може да бъде намерена по всички книжарници в страната.

 

Лиляна Филипова

 

Коментари

Фил!Поздрави от Русе!