Публикация

5 човека се борят за едно място на кандидат-студентските изпити в МУ Пловдив

5 човека се борят за едно място на кандидат-студентските изпити в МУ Пловдив

 От Медицински университет-Пловдив отчитат висок успех на кандидат-студентите след изпитите по биология и химия тази година.

 

Пет човека са се борили за едно място в най-желаните специалности „Медицина”, „Дентална медицина” и „Фармация”.


„Досега с максимален бал от 36 точки сме имали един или двама кандидати на кампания, а тази година имаме четири човека, които приемаме с максимален бал от 36 точки”, обяви заместник-ректорът по „Учебна дейност” проф. д-р Мария Куклева. Максималният бал се получава, когато кандидатът има пълни шестици от изпитите по биология и химия, които се удвояват и има отлични оценки в дипломата по двата предмета. 


Тази година относителният дял на двойките е 18% по биология и 22% по химия. Това са по-ниски проценти от миналата година. Една трета от кандидат-студентите имат успех над много добър 4,50 по биология и около 40% от кандидат-студентите имат над много добър 4,50 по химия, което е изключителна успеваемост на студентите при положение, че имаме 1600 кандидати за магистърските специалности, казаха още от МУ-Пловдив. Минималният бал, с който са приети момичета и момчета в „Медицина” е над 30. Малко по-нисък е бала за „Дентална медицина” и „Фармация”.


„Можем да кажем, че това за нас е една изключително успешна кампания, показаха го резултатите от приемните изпити. На този етап подбрахме най-добре представилите се от всички положили успешно приемните изпити”, заяви още проф. Куклева. 


Данните показват, че интересът към университета е трайно висок, но тази година е още по-висок. Кандидат-студентите са с 350 повече в сравнение с миналата година. 
Този набор е по-голям от предишния, но са създадени улеснения за кандидат-студентите. От няколко години има възможност за кандидатстване онлайн, като повече от 50% от кандидатствалите тази година са подали документи чрез интернет. 
Освен това формата на изпита от миналата година е променен. Провеждат се приемните изпити в един ден по биология и химия с два модула, със самостоятелна оценка, което очевидно облекчава кандидат-студентите. Така се пестят време и финанси за реализирането на един такъв приемен изпит.


Тестът е по-обективен, тъй като съдържа въпроси, които обхващат целия материал. Това са въпроси с различна степен на трудност. От първо ниво има отворени въпроси, които показват творчеството на кандидат-студента. Силно ограничени са възможностите за преписване или подсказване. След като е въведен този формат на изпита, почти изключение е да се установят студенти, които правят опит за преписване.


„Тази кандидат-студентска кампания е стъпка нагоре в политиката, която Медицински университет-Пловдив предприе по отношение на кандидатстудентската кампания, усъвършенстването на приемните изпити и повишаване всяка година на сигурността и обективността в оценяването на кандидат-студентите”, заяви още проф. д-р Мария Куклева. 


При чуждестранните студенти формата на приемния изпит и оценяването е същото. Въвели сме нов софтуер свързан с тяхното класиране и оценяване. Около 200 души се явиха на изпит, като по-голямата част от тях са изкарали успешно теста, а процентът на двойките е минимален.

Коментари

г-н Илия Илиев
1 авг 2018 13:25

Лекарите най-бързо забогатяват в България,разбираемо е ,само защо не са по 10 човека за едно място.В Българската психитария има много лекари с "души на банкери",които се интересуват само от пари,а не от здравето на пациентите си!