Публикация

Четири съвета за безаварийно шофиране

Четири съвета за безаварийно шофиране

Важно е на път да  тръгвате отпочинали  и да спазвате няколко прости правила, казва д-р Петко Стефановски, началник на Спешно отделение в Плевен

 

Лято е, а отпуските са в разгара си. Всеки планира да отпочине на море, на балкан, или на друго любимо място. Често пъти в бързината си и при 35 градуса топлина, нагорещеният асфалт, автомобилът и високата скорост, дори и с работеща климатична система, умора си казва думата.

  • Първо, това което препоръчвам  на пътуващите, е, както сме го говорили и преди климатика на автомобила да не се настройва над 10 градуса от температурата навън. Ако отвън е 35 градуса, климатика трябва да е настроен максимално на 25 градуса, защото стресът за организма излагайки се на по-високата температура е огромен. Възможно е да се получи топлинен удар. В случай, че автомобилът е без климатик, то отворените прозорци не могат да осигурят достатъчна циркулация на въздуха, а усещайки, че вятърът разхлажда, то шофьорът и пътниците прегряват още повече. Тук опасността от топлинен удара е огромна. Както сме казвали и преди разликата между топлинен и слънчев удар е в това, че при слънчевият смее пряко изложени на светлина. В автомобила пряко светлина няма, освен ако колата не е кабриолет, но топлинният удар е 100% гарантиран.
  • Второто е, при пътуване в жегите с автомобил без климатик, да се оводняваме. Задължително е, да се пие повече вода, а не сода, сокове или други газирани безалкохолни, а алкохола е табу. Лесно правило е на всеки градус повишена температура над 30 градуса, по около 100 мл. вода трябва да се пие на всеки час.  Така ето и един пример, ако тръгнем от Плевен до София, поне половин литър вода трябва да се изпие по този път.  Отново ще налегна на това, при автомобилите с климатици да се поддържа добра температура.  Много е важна разликата с външната температура, а усещането за студ и комфорт е измамно. Влизате в колата изпотени, а организмът се е адаптирал към високата температура, а в автомобила е хладно и това е стрес. При всяко едно затопляне и охлаждане се разстройва цялата водно солева хомеостаза на организма.
  • Третото, важно нещо за комфортното пътуване е,  да се правят чести почивки. На 1,30 ч. шофиране почивката трябва да е поне 10 минути, защото силното слънце изморява очите. Те се опитват да се нагодят и се получава измамно чувство, че сте бодри, и свежи, и може да шофирате дълго време. В същност не е така, защото отбясъците на слънцето изморяват.  Добре е, да се използват очила, които да са с УВ филтър, които да бъдат и поляризирани. Поларизацията докарва по-голям контраст и разкост на образа, което се губи в лятната омара, когато въздухът трепти и сме на дълъг път по магистралата.
  • Четвъртият съвет е, да не се прекалява с кафето. Кофеинът освен, че има ободряващото действие, има и диуретично свойство. С честото уриниране се губят повече течности и съответно се задълбочава състоянието, и по-бързо може да се стигне до топлинен удар.

Съветът ми към водачите е,  да спазват правилата за движение и винаги да са с поне 10 км.под максимално допустимата скорост. От началото на летния сезон и жегите, катастрофите рязко зачестиха, а както е известно от бюлетините на МВР, август е месецът, в които стават тежки катастрофи. Това не ни харесва и на нас като спешни медици, нито на близките на пострадалите. Лято е, карайте разумно и тръгвайте на път отпочинали и спазвайте простичките правила, които изброих.

 

Д-р Петко Стефановски, началник на „Спешно отделение“ при УМБАЛ „ Д-р Георги Странски“ - Плевен

 

Коментари