Публикация

Специализирана беседа, посветена на кърменето, в болница „Токуда“

Специализирана беседа, посветена на кърменето, в болница „Токуда“

Специализирана разширена беседа по кърмене ще се проведе в болница „Токуда“ на 2 август (четвъртък).

 

Началото е от 13:00 часа в Аулата на 9-ия етаж на лечебното заведение.

Инициативата е по повод Световната седмица на кърменето (1-7 август)

Екипът на Отделението по неонатология подкрепя активно естественото хранене на новородените с майчина кърма. В тази връзка в отделението са въведени редица световно утвърдени практики, които насърчават майките да кърмят и подобряват техния психологически комфорт и здравословни навици.

В отделението не се дава вода и адаптирана формула на здравите бебета

Новородените се закърмят между втория и шестия час след раждането. Прилага се индивидуален подход при затруднения в кърменето от страна на майката или бебето. Предоставят се подробни съвети за режима на хранене на бебето през първия месец. В следродилния сектор е изготвено специално меню за майките, съобразено с кърменето.

Естествено е храненето с майчина кърма до 4-6-месечна възраст с постепенно включване на обичайните храни за захранване.

Ползите и предимствата на кърменето са добре известни

Tо е предпочитано от повечето майки и силно препоръчвано от лекарите. За съжаление жените у нас по различни причини не могат или не желаят да кърмят децата си, а лекарите не винаги са в състояние компетентно да ги съветват как да бъде хранено детето поне през първите 4 месеца след раждането.

 

Това налага да се припомнят някои от предимствата на майчината кърма спрямо най-усъвършенстваните и поради това най-скъпи адаптирани млека:

  • Майчината кърма е видово специфична храна, чийто състав е плод на продължителна еволюция, датираща от появата на homo sapiens.
  • Майчината кърма задоволява енергетичните и пластичните нужди на детето през първите 4-6 месеца от живота. С адаптирането на млеката се постига биохимично сходство, но остават редица биологични различия:

- Антиинфекциозните фактори, повече от 20 брой, са уникални за майчината кърма и не могат да бъдат прибавяни към адаптираните млека.

 

- В кърмата са налице повече от 100 ензима, които не само подпомагат храносмилането, но стимулират развитието на чревната лигавица и нейната бариерна функция.

 

- Майчината кърма чрез своите биохимични, биологични свойства и начина на приемане чрез сукане предпазва от инфекции стомашно-чревния тракт, дихателната система, предотвратява развитието на отити и алергизирането на организма. По-ниската заболяемост и смъртност сред естествено хранените деца е най-очебийна в развиващите се страни, но такива статистически данни са налице и в индустриално развитите държави.

 

- Чрез кърменето се създава оптимален контакт между майката и детето, който повлиява поведението на детето през следващите месеци и години.

 

Предпоставките, които осигуряват естественото хранене на детето, могат да бъдат формулирани по следния начин:

 

  • Желание от страна на майката да кърми детето си, породено от съзнателно и активно отношение към проблема, формирано още по време на бременността под влияние на умело и аргументирано провеждана здравна просвета.
  • Оказване на морална и емоционална подкрепа от страна на близките на кърмачката, като особено значение при нашите условия се отдава на майката и съпруга на кърмачката.
  • Закърмяне на детето възможно най-рано; първоначално поставяне и на двете гърди. Забрана на адаптираните млека в родилния дом и избягване на обилното оводняване, особено с подсладена вода.
  • Прилагане на т. нар. биологично кърмене - когато детето заплаче. В повечето случаи децата се приспособяват към 7- или 6-кратно кърмене.
  • Осигуряване на достатъчно спокойствие на кърмачката; допълнителен внос от около 2200 Kj /500 kcal/, 20 g белтъци и 750 ml течности.
  • • При опасения, че детето не получава достатъчно кърма, да не се бърза с дохранване с адаптирани млека, а да се потърси съветът на лекар за стимулиране на лактацията.

Коментари