Публикация

Проф. Куманов с бадж на издателство Springer за монографията си "Пубертетът - физиология и отклонения"

Проф. Куманов с бадж на издателство Springer за монографията си "Пубертетът - физиология и отклонения"

Известният български ендокринолог и андролог проф. Филип Куманов е получил бадж от световноизвеството американското издателство Springer Science and Bussiness Media, който има право да слага в писмата си, в сайта си и навсякъде, където прецени. Повод за отличието е фактът, че монографията, чийто редактор и съавтор е

„Пубертетът физиология и отклонения“, е влязла в топ 25 на най-продаваните монографии на издателството за 2017 г.

Броени дни преди световната премиера на книгата проф. Куманов я представи и в CredoWeb. 

Тя обхваща всички проблеми на физиологията и патологията на пубертета. Става дума  както за физиологичното развитие - съзряването на мозъка, регулацията от страна на мозъка на хормоналните процеси, хормоналното участие, развитието на костната система, ролята на теглото за пубертета, така и отклоненията – преждевременен пубертет, закъсняващ пубертет, юношеско варикоцеле, Синдром на поликистозните яйчници в младежката възраст, както и някои психо-социални проблеми при младежите и подрастващите и злоупотребата със забранени вещества. Автори са  водещи специалисти от 11 държави, между които САЩ, Япония, Франция, Великобритания и България. Сред тях са Дъглас Матюс от САЩ, Лорън Пасби и Йотис Джордж от Оксфорд, Питър Лий, Кристофър Хаук от САЩ,  Жулиане Лежер от Париж, Михаел Херманусен от Германия и Рудолфо Рей от Аржентина. От българска страна участват проф. Добрин Свинаров, проф. Михаил Боянов, доц. Анелия Томова и д-р Ралица Робева. Самият проф. Куманов е автор на главите за физическото развитие на момичетата и момчетата и за пубертетната гинекомастия, както и редактор на цялата книга.

"За да съм максимално полезен на колегите си, споделям в  CredoWeb таблицата с нормите на развитие на пениса и тестисите при момчетата от раждането до 19-ата им година", каза проф. Куманов.  (Виж таблицата в прикачения файл).

Тя е резултат от специално проучаване на територията на България.

През май 2018 г. проф. Куманов получи и бадж Лидер на мнение на най-голямата платформа за здравеопазване у нас CredoWeb

Отличието му бе връчено за активна позиция в дискусии, за изразено мнение по повод публикации, за собствени публикации  за лекари и пациенти. Баджът е сложен на профилната му снимка в платформата.

Проф. Куманов е специализирал в Германия, Италия и САЩ. Има научни интереси в областите клинична невроендокринология, репродуктивна ендокринология, андрология, метаболитни нарушения, пубертет, климактериум.

 

Лиляна Филипова

Прикачени файлове

pdf
Норми за развитие на пенис и тестиси

Коментари