Публикация

Колаборация между четирима хирурзи от различни болници на Аджибадем Сити Клиник спаси човешки живот

Колаборация между четирима хирурзи от различни болници на Аджибадем Сити Клиник спаси човешки живот

Мултидисциплинарен екип от две болници – Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център и Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, извърши животоспасяваща операция при тежко онкологично заболяване с комбинирана патология.

 

След преглед по повод тежест в сърдечната област и хематурия (кръв в урината), и назначен скенер, специалистите по съдова хирургия и образна диагностика в Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център 

откриват тумор на левия бъбрек с тромбоза (запушване) на лявата бъбречна вена, както и тромб в долна празна вена

 

Тромбът започнал да навлиза в дясното предсърдие с риск да спре функцията на сърцето.

Редкият случай налага едномоментно извършване на няколко оперативни намеси от специалисти в различни дисциплини

поради което на едно място е свикан екип от ключови хирурзи.

 

В сложната операция участват специалисти от Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов център: д-р Стефан Стефанов - завеждащ Отделение по съдова хирургия, и д-р Асен Келчев - завеждащ Отделението по кардиохирургия. Към екипа са поканени да се присъединят д-р Калоян Давидов – завеждащ Отделението по урология, и проф. Кирил Драганов – завеждащ Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда.

Операцията продължава 7 часа

като започва с урологичната част - отстраняване на засегнатия от туморен процес ляв бъбрек от д-р Давидов. Хирургичният достъп до черен дроб и неговите венозни съдове е извършен от проф. Драганов. В условията на екстракорпорална циркулация, но без да се спира сърцето, д-р Стефанов и д-р Келчев успяват изцяло да премахнат тумора през долна празна вена и дясното предсърдие.

Като сложност операцията, която извършихме, би била предизвикателство за всяка специализирана европейска клиника. Ние обединихме опита на най-добрите специалисти от няколко хирургични отделения на нашите болници, всеки един от хирурзите извърши своята част от операцията и заедно постигнахме резултат, с който се гордеем

заяви д-р Стефан Стефанов.

 

Според д-р Асен Келчев операцията е добър пример за това как лекарите от различни специалности, отделения и болници трябва да работят като един отбор за спасяването на пациента.

 

След няколкодневен престой в реанимация под специалните грижи на екипа на Сърдечносъдов център,

 

пациентът е изписан от болницата в добро общо състояние

 

Като част от по-нататъшното лечение му предстои химиотерапия в Аджибадем Сити Клиник Онкологичен център.

Коментари