Публикация

19 бебета починаха след проучване с виагра в Холандия

19 бебета починаха след проучване с виагра в Холандия

Смъртта на 19 бебета стана причина спешно да бъде прекратено проучване за въздействието на виагра върху плацентата на бременни. Експериментът е осъществен в Холандия, а съобщението за трагичните последици идва от Академичния медицински център в Амстердам (Academic Medical Centre).

 

Първоначалните намерения на учените били наблюденията им да продължат до 2020 г. с участието на 250 бъдещи майки. Избирани са жени, при които се откриват проблеми при кръвоснабдяването на плацентата. Виаграта (силденафил) действа съдоразширяващо, затова очакванията са били, че лекарството ще окаже положително въздействие и ще подобри вътреутробното хранене на неродените бебета и растежа им.

 

Никой не очаквал, че резултатите ще бъдат съвсем други.

 

Проучването стартирало през 2015 г. Подборът на бременните и лечението им ставали в 10 болници. Включени били общо 183 жени. Критерий за участие била бременност, при която бебетата се развиват по-бавно от нормалното.

 

93 от бременните с влошено кръвоснабдяване на плацентата получили веществото силденафил, което е в състава на виаграта.

 

Оказало се обаче, че след раждането 17 бебета имали сериозни белодробни проблеми. 11 от тях починали скоро след раждането. Медиците обясняват, че това най-вероятно е заради повишеното налягане в белите дробове и влошеното снабдяване с кислород.

Други 8 бебета в тази група също починали, макар кончината им да не се свързва пряко с проучването и приема на виагра.

 

15 от жените, които също са приемали силденафил, още не са родили. За тях в момента има огромни тревоги, тъй като не е ясно какво ще се случи с неродените деца.

В контролната група, където 90 жени получили пласебо, само 3 от родените деца имали проблеми с белите дробове. Там също имало починали бебета - 9, като причините за смъртта им са различни.

 

Виаграта е много популярно лекарство срещу проблеми с ерекцията. Нашата цел беше да докажем, че по-ефективното кръвоснабдяване на плацентата ще подобри растежа и развитието на плода в утробата, казва ръководителят на проучването Весел Ганцеворт. Той допълва, че е потресен от случилото се. В никакъв случа не сме допускали, че ще навредим по такъв начин на пациентите, никой лекар не би искал това, подчертава Ганцеворт.

 

Освен в Холандия, подобно проучване върви в момента и в Канада. След трагичните новини обаче то веднага е било спряно.

 

Коментари