Публикация

От 2019 г. само НЗОК може да отговаря за лечението в чужбина

От 2019 г. само НЗОК може да отговаря за лечението в чужбина

Преминаването на Комисията за лечение в чужбина и Фонда за лечение на деца към здравната каса е добра идея. Хората няма да се разтакават по институции, да губят време.

 

Такова мнение изрази заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред БНР.

 

От думите му стана ясно, че

амбицията на МЗ е от началото на 2019 г. само една институция – НЗОК, да отговаря за лечението на български пациенти в чужбина

Идеята за сливането на тези три институции и каненето на чужди експерти за извършване на процедури у нас беше лансирана от новия управител на касата д-р Дечо Дечев.

 

Когато дадено заболяване или страдание може да се реши в България и да се поканят специалисти отвън, се постигат няколко резултата едновременно, смята заместник-министърът на здравеопазването. Първо, на пациентите не им се налага да пътуват. Второ, те получават високоспециализирана помощ от водещи специалисти. Освен това нашите млади лекари могат да почерпят знания и опит от чуждите експерти. Намалявали се и разходите.

 

Д-р Бойко Пенков е категоричен, че се налагат

промени в нормативната уредба, които да улеснят допускането на чуждестранни консултанти в страната

Проблемът, който имаме в момента, не е толкова като възможности за финансиране на такъв тип дейност, а е остарялата нормативна база, която трябва да бъде променена във връзка с допускането на лекари от други страни за извършване на лечебна дейност в България.
Има наредба, която определя как става това нещо - малко тромава. Ако водещ професор дойде в България, ние трябва да го направим член на Лекарския съюз за десет дена,

обясни д-р Пенков.

 

Пенка Георгиева, председател на пациентските организации „Заедно с теб“ и член на Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, изрази мнение, че с готвените промени съветът може да бъде закрит. Това обаче щяло да бъде в ущърб на децата.

 

Според нея

целта на промените е да се премахне контролът на гражданските организации при отпускане на средства за лечение

„Общественият съвет е коригиращ орган. Той трябва да съществува. Обединяването му с Комисията за лечение в чужбина няма как да стане. Министерството трябва да си прегледа Комисията за лечение на българите в чужбина, която не работи ефективно. Доказват го протестите на пациентите, които се нуждаят от белодробни трансплантации. Не могат да бъдат обединени, тъй като, когато се изпращат деца от чужбина през фонда, тогава се поемат хонорари на чужди лекари, поемат се разходи, които не се покриват от нашата здравна каса. Тоест децата отиват с формуляр от касата, но всичко останало, необходимо за лечението им, което не се покрива от този формуляр, се поема от фонда. Функцията на фонда е да покрие това, което не покрива здравната каса.

 

В момента фондът работи съвместно с НЗОК и би могло да се каже, че те са една структура, но не могат да бъдат обединени, тъй като здравната каса няма как да плаща нито хотелски разходи на родителите, нито самолетните билети, което в момента прави фондът. Това са непосилни суми за родителите“, подчерта Пенка Георгиева в ефира на националното радио.

Коментари