Публикация

Ползите от второ мнение при онкологично заболяване

Ползите от второ мнение при онкологично заболяване

Диагнозата рак е шокираща и звучи като присъда. Пациентите трудно преодоляват първичния шок и често се затварят в себе си и своите страхове. Притесненията им са свързани не само с успеха на предстоящата терапия, но и от неизвестността, липсата на информация за различните  възможности за лечение. Решението за операция, лъчелечение или химиотерапия е трудно за всеки. Консултацията тип второ мнение в такава ситуация може да бъде изключително полезна и да сложи край на страха, както и да даде отговор на много въпроси. Проблем за някои пациенти се оказват съмненията да поискат подобно становище, заради притеснението, че ще обидят лекуващия лекар и това може да доведе до криза в доверието помежду им. Практиката показва, че тези опасения са неоснователни, защото този лекар най-вероятно също консултира по такъв начин други пациенти.

 

„Второто мнение при онкологичните заболявания е общоприета практика и съществена част от лечението на рака по отношение на диагностиката и терапията“,

смята един от водещите европейски онколози проф. Кристиян Манеголд, който е член на Международната асоциация за изследване на рака на белия дроб и професор към Интердисциплинарния онкологичен център в Хайделбергския университет. Според него подобни консултации са особено важни, защото молекулярната биология в сферата на раковите заболявания се развива много бързо и броят на специфичните терапевтични възможности постоянно се увеличава, като позволява все по-прецизно провеждане на индивидуална  терапия.

 

Практиката показва, че ползата от второ мнение може да бъде дори и потвърждението, че избраният лечебен план е наистина най-добрият. То може да помогне за избора къде е най-добре да се започне или продължи лечението.

 

При консултациите, които провеждаме, предварително молим за документацията на заболяването и лечението на пациента, за да се запознаваме с тях. Изискваме предварително от пациентите документи за хистологията, образните изследвания, проведеното лечение, като това ни дава възможност да направим допълнителни изследвания, ако се налага или да изясним нещо, което е неясно. Така на срещата с пациента ние даваме отговори на въпросите му свързани с дигнозата, прогнозата и лечението му. В края на тази законова и регламентирана консултация пациентът получава в писмен вид становище за лечението за конкретния случай. 

 

Консултациите с проф. Кристиян Манеголд и д-р Росица Кръстева ще се проведат на 4 септември 2018 от 14,30 до 18,00 часа и на 5 септември 2018 от 9,30 до 14,00 часа, в Медицински център „Медик 1“, гр. София, жилищна група „Южен парк“, бл. 124.

 

За предварително записване на час позвънете на телефон 0889 40 72 25 или пишете на onco@medicone.bg

 

 

Коментари