Публикация

Мъж прохожда след революционна операция


Британецът Джордж Маккей се е подложил на революционна операция на тазобедрената става.

Преди 2 години е бил изправен пред дилемата дали да се оперира за смяна на двете тазобедрени стави, или да прекара остатъка от живота си в инвалидна количка.

Забележително е, че днес мъжът, който е баща на 2 деца, ходи - макар и с патерици – и не изпитва болки. Лекарите твърдят, че след няколко месеца ще може отново да спортува.

Той се подлага на революционна ортопедична процедура, при която, за да се възстанови разрушената става, се присаждат части от собствените кости и стволови клетки на пациента.  

Тази техника, наречена комбинирана едновременна смяна на тазобедрените стави с терапия със стволови клетки, е разработена специално за лечение на тежки случаи и като алтернатива на пълната смяна на тазобедрени стави.

Джордж, който сега е на 37 години, страдал от болки в дясната тазобедрена става в продължение на 3 години и половина преди да потърси медицинска помощ. Лекарите обаче му поставили грешна диагноза - дискова херния на гръбначния стълб - и го посъветвали да се упражнява на спортен уред, който се задвижва с ходене. 

„Посещавах гимнастическия салон почти всеки ден, но болките ставаха все по-нетърпими”, разказва Джордж. Усещах, че проблемът е в ставите ми, а не в гърба, но вярвах, че лекарите си знаят работата”.

Всъщност Джордж страдал от аваскуларна некроза, рядко заболяване, при което се прекъсва кръвоснабдяването на ставата, костната тъкан загива и костта се разрушава. Докато му поставят точна диагноза, състоянието му се влошило - бил почти прикован на легло и принуден да напусне работа.

След изследване с рентген и ядрено-магнитен резонанс ортопедът заявил, че трябва да се сменят и двете стави. Дясната била по-увредена, но и двете били в много лошо състояние.

Операциите за смяна на тазобедрена става се правят предимно на пациенти над 60 години. Обикновено интервенциите са успешни, но понякога организмът отхвърля протезата, която може да бъде метална, пластмасова или керамична. Освен това протезите се износват и се налага да се сменят след 15 години. Това означава, че по-младите пациенти ги очакват 3 или 4 операции до края на живота им.

Техниката, при която смяната на тазобедрена се извършва едновременно с терапия със стволови клетки, е разработена специално за тежките случаи.

Поради това, че при тази техника се присажда костна тъкан от собственото тяло на пациента, присадените клетки растат като при нормалните кости. Според специалистите така може да се избегнат следващи операции за смяна на ставите.

Оказало се, че дясната става на Джордж е толкова увредена, че няма друг начин освен да се смени. На лявата става обаче, която не била до такава степен засегната от заболяването, хирургът не сложил протеза, а присадил костен материал от дясната става.  

По време на 3-часовата процедура хирургът-ортопед Дъглас Дънлоп изтеглил 120 милилитра – около една чаша, костен мозък от гръдната кост на Джордж.

В специална центрофуга били отделени стволовите клетки. Отстранени били разрушените тъкани, а останалите били смесени със стволовите клетки, от което се получило нещо като костно лепило за присаждане.

Присадената тъкан се сраства с костта около нея и се образува нов хрущял.

Лабораторните изследвания показват, че при добавянето на стволови клетки от самия пациент присадената тъкан има по-голям лечебен потенциал, отколкото ако се присади само кост.


Три дни след операцията Джордж проходил.

Коментари