Публикация

28 милиона получили българските лекари от фармаиндустрията

28 милиона получили българските лекари от фармаиндустрията

Средствата, които фармацевтичните компании отделят за лекари и здравни организации са нараснали с 4 милиона за две години

Ако през 2016 г. фармаиндустрията е спонсорирала българските медици с 24 милиона лева, то през 2018 цифрата вече нараства на впечатляващите 28 милиона, пише mediapool, позовавайки се на данни от третото официално оповестяване на Агенцията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Оповестяването на стойност е от 29 юни 2018 г. и е по данни за изминалата 2017г.

Данните сочат, че основният в ръст е в насочваните средства към компании, докато индивидуалните спонсорства към лекари са значително по-малко. Парите, с които фарма фирмите подпомагат лекарите са предимно за участие в семинари и конгреси, консултантски услуги. За 2017 г. сумата, която е отделена за спонсолство на медици е 17, 6 млн. лева, което с над милион и половина повече от предходната година.

Основните форми за спонсорство на фирми към лекари са:

  • поемане на разходи за регистрационни такси;
  • път и престой на международни форуми;
  • хонорари за изнасяне на лекции;
  • участие в клинични проучвания;
  • консултации.

През 2017 г. 65% от медицинските специалисти са дали съгласие имената им да бъдат оповестени, като този процент е същия като в предходния период. Според ARPharM тази цифра показва подкрепата на медицинското съсловие към прозрачност и доверие във взаимоотношенията с фармаиндустрията.

 Спонсорството към здравните организации

е насочено предимно към научноизследователска дейност, образователни програми, повишаване на квалификацията на медиците, организиране на научни форуми, научни разработки и събиране на данни, които могат да послужат за намиране и разработка на нови терапии. Фокусът е върху онкологията, кардиологията и белодробните болести.

 

Можете да видите списъка с оповестените данни на спонсорства за лекари и организации:

спонсорлства на фарма фирми към лекари и организации
Кликнете върху снимката, за да видите пълните списъци на оповестените спонсорства

 

Коментари