Публикация

8 храни, с които отслабвате, докато си хапвате

8 храни, с които отслабвате, докато си хапвате

През последните години битката с наднорменото тегло се превърна в истински Клондайк за безброй „специалисти”, безметежно вегетиращи върху  мечтата на дебеланковците за стройна и привлекателна фигура. Появиха се „чудодейни” компютърни техники, които са в състояние да „предскажат” правилното ви меню. Например, че за вашия метаболизъм е подходяща дива сьомга, но в никакъв случай месо от петел, който приживе е бил с червени крила.

 

В публичното пространство се лансират множество диети,

всяка от които с претенции за решаване на проблема с излишната телесна маса. При повечето от тях организмът се насочва в посока, твърде отдалечена от генетично заложената в него метаболитна схема, което се отразява неблагоприятно на редица органи и системи в човешкото тяло.

Според водещи специалисти напълно възможно e телесната маса да се регулира, избягвайки мъчителните диети, при това без сериозни ограничения в хранителния режим. Това може да се постигне чрез ускоряване на метаболизма, при което по-бързо ще се изразходват запасите от мастни вещества - един от важните енергийни източници на организма. Девизът на този подход е „Яжте и слабейте!”. Известни са редица продукти, които притежават това уникално свойство – да „вдигат оборотите” на метаболизма.

Защо не трябва да се свалят повече от 4 кг. на месец

Продукти за слабеене са:

Яйчният белтък. В яйчния белтък, който е еталон за висока биологична стойност, участват осемнадесет от двадесетте аминокиселини, изграждащи протеините на човешкия организъм, осем от които – незаменими. Например омлетът от яйчен белтък е в състояние да ускори метаболизма с около 30%. Подобен ефект имат и т.нар. морски дарове (миди, скариди, калмари), както и някои риби – хек, треска и т.н. Освен ценни белтъчни вещества те съдържат и значителни количества йод. Последният е важна съставна част на двата хормона на щитовидната жлеза – тироксин и  трийодтиронин, които участват активно в регулацията на метаболитните процеси в организма. Образно казано, тези хормони действат като педала на газта в автомобила. Ниските им нива насочват метаболизма към натрупване на мастна тъкан и увеличаване на телесната маса.

яйца диета


Червеният фасул. Червеният фасул съдържа значително количество от т.нар. резистентна скорбяла, която на практика не се усвоява, но поддържа в организма чувството на ситост и способства активно за неговата детоксикация. Наред с това тази скорбяла е прекрасна хранителна среда за дружествената микрофлора, чиято добра кондиция съдейства активно за ускоряване на метаболизма и подобряване за общия жизнен тонус на организма.
Киселото зеле. Киселото зеле се смята за едно от най-ефективните природни средства за ускоряване на метаболизма. В него се съдържат редица органични киселини, ензими, витамини и минерали, които подобряват храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Млечната киселина, която е продукт на ферментационния процес, неутрализира патогенните микроорганизми в дебелото черво и съдейства за правилното функциониране на дружествената микрофлора.
Подправките. Редица подправки – лютиви чушки, джинджифил, куркума, канела, къри и др., освен че подобряват вкуса на храните, способстват и за чувствително ускоряване на метаболизма. Основно действащо лице в лютите чушки е капсаицинът, който е в състояние да ускори метаболизма до 25%. Неслучайно лютите чушки от векове присъстват на трапезата на българина. В джинджифила, който в страните на Изтока се смята за ефективно средство за постигане на стройна и елегантна фигура, се съдържат т.нар. гингероли, вещества, сходни на капсаицина. Гингеролите стимулират термогенезата (отделянето на топлинна енергия) и блокират натрупването на мастна тъкан в организма. Куркумата предизвиква чувство на ситост, подпомага храносмилането, утилизирането на мазнините и противодейства на около 160 болестни състояния.
Зеленият чай. В зеления чай се съдържа уникално фенолно съединение — катехинът епигалокатехингалат, което инактивира ензима, разрушаващ хормона норадреналин. Последният стимулира отделянето на липидите от мастните депа и тяхното използване като източник на енергия. Колкото по-високо е нивото на хормона норадреналин в организма, толкова повече липиди попадат в кръвния ток  и се утилизират. Установено е, че с подобно действие е и кофеинът, който също присъства в зеления чай. Ето защо чашка топло кафе сутринта също способства за постигане на заветната цел – намаление на телесната маса. Съществува информация, че метаболизмът на хора, които редовно пият черно кафе без захар, е с около 16% по-бърз в сравнение с тези, които не пият или пият такова без кофеин.
Рибата. Според британски учени редовното консумиране на риба води до намаление на нивото на хормона лептин в организма, който повишава температурата (заставяйки организма да разходва енергия), понижава апетита и потиска действието на невропептида Y и невротрансмитера анандамид, които извикват чувството на глад.

диета с ябълки


Ябълките. Съдържащата се в кората на ябълките урсолова киселина способства за намаление на подкожната мастна тъкан и понижение на телесната маса.
Водата. Водата е естествената среда, в която протичат всички биохимични процеси в човешкото тяло. Изпиването на два и повече литра вода дневно способства за ускоряване на метаболитните процеси и извеждането на отпадните продукти и токсичните вещества от организма. За предпочитане е водата да е хладка, което ще застави организма да разходва енергия за нейното загряване.

 

Азбучна истина е, че

наднорменото тегло е предпоставка за редица болестни състояния

и е един от съществените фактори за намаляване на продължителността на живота. Всеизвестно е също така, че когато внесената под формата на хранителни вещества енергия чувствително превъзхожда изразходваната, в организма се натрупва мастна тъкан с „презумпцията” да служи като бъдещ енергиен източник. Хората, при които метаболитните процеси протичат с голяма скорост, твърде рядко имат проблеми с наднорменото тегло. За разлика от други, при които тези процеси са забавени.

Като правило скоростта на метаболизма се оценява в състояние на покой,

когато получената енергия се разходва само за поддържане на телесната температура, дишането, функциите на вътрешните органи и възстановяването на клетките. За тези жизненоважни функции организмът „харчи“ около 70% от ежедневния си енергиен ресурс.

Типове затлъстяване

Метаболизмът се ускорява още от лещата, пълнозърнестите продукти, постното месо, спанака и др. Тъй като включването в хранителния режим на изброените храни не представлява трудност, прилагането на описания напълно хуманен подход за регулирането на телесната маса е подходящо за всеки, който желае да избегне мъчителните диети и техните последствия.  

Коментари