Публикация

Ползи от червеното месо

Ползи от червеното месо

В последните години все повече се спори дали е полезно червеното месо. Напоследък везните наклониха повече в полза на вредите, но и самите специалисти не са единодушни м внението си. Предлагаме ви сами да видите кои са негативите и оки позитивите от консумацията на червени меса:

Ползите от червеното месо

Известно е, че месото е идеален източник на протеини. Когато са от животински произход, те съдържат всички необходими на човека аминокиселини. Организмът ни синтезира някои от тях, а други – не. Вторите се наричат незаменими и може да се набавят само чрез храната. Протеините са полезни за всеки – регулират обмяната на веществата, помагат на стройната фигура и съдействат за натрупването на мускулна маса.

В месото имат огромно количество витамин В12. Той е необходим, за да работят нормално всички системи в човешкия организъм. Това се отнася и за съдържанието на кислород в кръвта, и за обмяната на веществата, и за осигуряване на енергия.

Месото съдържа и немалко желязо. Доказано е, че именно от този продукт то се усвоява най-добре. Червеното месо е богато и на много други витамини – А, Е и D. Те са мастноразтворими, а месото съдържа мазнини, необходими за усвояването им от организма. Затова и месото е най-добрият източник на тези витамини.

В червеното месо има много цинк, който оказва положително влияние върху имунната система, помагайки в битката с различни заболявания.

Месото от животни, хранени с тревисти, а не зърнени продукти, съдържа много омега 3 мастни киселини, както и линолова киселина. С тяхна помощ може да се понижи кръвното налягане и да се нормализира теглото. А омега 6 има противовъзпалителен ефект.

червеното месо помага в регулирането на теглото

В месото, разбира се, има мазнини, но не всички са вредни

Например олеиновата киселина е от мононенаситените мазнини, които намаляват лошия холестерол и понижават риска от инсулт.

 

Следва: Вреди от червеното месо

Коментари

Анонимен
9 авг 2018 02:16

Това веган ли е ?