Публикация
Ползи от червеното месо

В последните години все повече се спори дали е полезно червеното месо. Напоследък везните наклониха повече в полза на вредите, но и самите специалисти не са единодушни м внението си. Предлагаме ви сами да видите кои са негативите и оки позитивите от консумацията на червени меса:
Ползите от червеното месо
Известно е, че месото е идеален източник на протеини. Когато са от животински произход, те съдържат всички необходими на човека аминокиселини. Организмът ни синтезира някои от тях, а други – не. Вторите се наричат незаменими и може да се набавят само чрез храната. Протеините са полезни за всеки – регулират обмяната на веществата, помагат на стройната фигура и съдействат за натрупването на мускулна маса.
В месото имат огромно количество витамин В12. Той е необходим, за да работят нормално всички системи в човешкия организъм. Това се отнася и за съдържанието на кислород в кръвта, и за обмяната на веществата, и за осигуряване на енергия.
Месото съдържа и немалко желязо. Доказано е, че именно от този продукт то се усвоява най-добре. Червеното месо е богато и на много други витамини – А, Е и D. Те са мастноразтворими, а месото съдържа мазнини, необходими за усвояването им от организма. Затова и месото е най-добрият източник на тези витамини.
В червеното месо има много цинк, който оказва положително влияние върху имунната система, помагайки в битката с различни заболявания.
Месото от животни, хранени с тревисти, а не зърнени продукти, съдържа много омега 3 мастни киселини, както и линолова киселина. С тяхна помощ може да се понижи кръвното налягане и да се нормализира теглото. А омега 6 има противовъзпалителен ефект.
В месото, разбира се, има мазнини, но не всички са вредни
Например олеиновата киселина е от мононенаситените мазнини, които намаляват лошия холестерол и понижават риска от инсулт.
Следва: Вреди от червеното месо
Коментари
Това веган ли е ?